Igazi különlegességre vágysz? Ezt az 1939-es Crockert még nem restaurálták!

Rajongsz a ritka motorokért? Sőt, mi több, az igazán ritka darabokért, amelyekből az maga a csoda, ha egyáltalán előkerül egy? Ha igen, akkor ez a Crocker lesz a te motorod!

Al Crocker V-s cruiserekben utazott 1936 és 1942 között. Olyan különleges motorokra szakosodtak, amelyek abban az időben sem voltak mindennapiak. Az egyedi látásmód vezetett az 1000 köbcentis, “Hemi-Head” V-s elrendezésű Crockerhez, amely 50 lóerőt adott le 5600-as fordulaton. A “Hemi-Head” pedig magyarban félgömb alakú égésteret jelent, aminek megvannak az előnyei, mint például gyorsabb a gázcsere, a henger és a hengerfal hővesztesége kisebb, ezáltal nagyobb nyomás alakul ki, de nyilván megvannak a hátrányai, ilyen példának okáért a magas fogyasztás és a hengerűrtartalom – teljesítmény alacsonyabb lehet, mint egy hasonló kaliberű Otto-motornál.

Az 50 lóerő pedig egészen jónak számított, abban az időben az Indian és a MoCo nem tudta túllépni a 40 pacit.

Sajnos az egyedi látásmód, amellyel a motorgyártás megközelítette a Crocker, nem volt jövedelmező, pályafutásuk alatt nagyjából 100 darab V2-s gurult le a gyártószalagról, majd a 6 éve futó cég bezárt.

Még szerencse, hogy pár darab gondos kezekbe kerül, ilyen ápoló kéz Bob Ross (Motorcycles Only tulajdonosa, Los Angeles), aki elhatározta, hogy eldugja a világ szeme elől. A tulajdonos épített motorjairól volt ismert, de csak 1950-ben került elő a vasparipa, a motorblokkot felújította.

Jim Lattin keze ügyébe került az 1939-es Crocker Twin, miután Bob Ross elhunyt. Még évekig díszelgett Jim Lattin a gyűjteményében, majd a Chilli Childs kezei közé került a masina.

A Childs állítása szerint pedig ez a Crocker szinte eredeti állapotában pompázik. Mi a durva az egészben? Hogy ők nem nyúltak az esztétikai részekhez… Össz-vissz kapott egy új kuplungot, viszont nem restaurálták a motort, még a rozsdát is rajtahagyták, amit 1950-ben a blokk felújításakor Bob Ross is rajtahagyott.

A Mecum Auctions keretein belül fogják aukcióra bocsájtani a Crockert, Las Vegasban, 2021 április 28 és május 1 között.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s