Jobb, mint az eredeti: Honda CBX750 újjászületés – Motorosvilági Történetek 3. rész

Az eredeti Honda CB750 a motorgyártás iparának egy ikonjának számított meredek bevállalósságának köszönhetően a múlt század legfontosabb motorjai között található. Több, mint egy évtizede a Honda flottájának büszkesége volt, ugyanez szintén elmondható a kisebb tesókról is. Tehát, amikor a Honda bejelentette, hogy nem is egy, hanem kettő sportmotorral fognak előrukkolni, érthetően magas elvárás fogadta az újonnan megjelenő modelleket. Amikor a VF750 megérkezett, nem aratott győzelmet a fronton, a vezérműtengely vérszegény minőségűre sikeredett és a CBX sem volt mondható a közönség szeretett mocijának.

Azonban amikor egyik ügyfelük egy 1986-os modellel gurult be az AMP műhelybe, az apa-fia duó, Michael és Allen Posenauer meglátták benne a potenciált. A motor szeret elforogni magas fordulaton és az önszabályzó hajtókar igazán igényelte a szervizelést. A felfüggesztés és a fékek messze jobbak az öregebb CB-hez képest és a keskeny motordizájn engedi, hogy nyugodtan dönthesd a gumi peremén túl is a motort, anélkül, hogy a súlyától a motor alád kerülne. Szóval, miután az apa-fia páros pár tanácsot kapott a tulajtól, szétszedték a CBX-et és olyan átalakításokon esett át, amelyek kihozták úgy a legjobbat belőle, hogy mindemellett nem egy teljesen más kinézetű motor készült el a legvégén.

Az első munka a gördülő alvázon esett. Allen véleménye szerint valamennyi CBX átalakítás esetében drága villakapcsolódást alkalmaznak, ők azonban szerették volna megtartani a hagyományos elejét a motornak, pontosan úgy, ahogyan a ’80-as években piacra került. Szóval egy újjáépítés és egy modern olaj a 21. századba hozta, azonban a moci hátsóvégét érintette a nagyobb beruházás. A műhely hátsó felfüggesztési rendszere egy fontos előrelépés volt azokhoz az ugráló botokhoz képest, amik eredetileg a rugózást biztosították.

 

A gumikért beszélve, a CBX volt az egyik a számtalan sportmotor közül ebben a periódusban, amely páratlan hátsó és első gumiméret párosítással szelte az utakat. Ez nem is változott egészen a 2000-es évekig, amikor egyenlő nagyságú gumikat rögzítettek. Ámbár a régi báj megtartása érdekében a srácok úgy döntöttek, hogy megtartják az eredeti kerekeket, ami a gumivadászatot is igencsak limitálta, ugyanis ritkaságszámba mentek. Így találtak a Lasertec gumira Metzelertől, ami tökéletesnek bizonyult a motor számára. A fékrendszer nagyjavítása és a lengőkar kipofozása után már minden funkció adott volt, hogy úgy nézzen ki, akárcsak az új.

A megjelenésének teljes átalakítása céljából finoman közelítették meg, azonban a mások által tett kísérlet arra, hogy átalakítsák a tankot és az első burkolatot, komoly kudarcba fulladt. Így az AMP a motor valódi gyengeségeire koncentrált, a ronda elejével igazán szép munkát végeztek a vonalvezetés átalakításával. A jókora alvázkeretet levágták, a bolondos hátsó lábtartót és túlméretezett tartóját félredobták, méreteit minimalizálták. A levágott élű hátsó burkolat és az oldalidomok kézzel készültek alumíniumból és tökéletesen egyesítették a tankkal.

Az ülést is megváltoztatták, egyedit kapott. A karosszéria többi részéhez nem nyúltak, ámbár a fentebb leírt változtatásokkal, a levágott első sárvédő és az elsötétített kijelző egy sokkal fényesebb megjelenést kölcsönöz a Hondának, mint amiben a gyártó valaha reménykedhetett.

A vezetékezést is átalakították, hogy a vonalak tisztábban látszódhassanak és elhegyeztek egy aprócska elemet a faridomban és a gyár által elhelyezett airbox eltávolításra került. Így engedi, hogy négy hengeres gép átáramoltathassa a levegőt az egyénileg beállított légszűrőkön. Apa és fia kicserélték a gyári kipufogórendszert egy 4-1-es rendszerre egy kicsike GP dobra, amely lángcsóvákat köpköd ki oldalt.

Elmondható, hogy nem tettek semmifajta drasztikus változtatást az egykoron vérszegényre sikerült ’80-as évekbeli motor feljavításáért, de mégis a végeredmény magáért beszél és követendő példa lehet mindazok számára, akik hasonló fába akarják vágni fejszéjüket. A kérdés már csak az, hányan fogják követni a példájukat, feltárni régi, múlt századi, bukott gépeket, s hányan fogják átalakítani, lemásolni, egy sokkal jobb gépet kreálva, mint amilyenek akkor voltak, mikor megjelentek.

Honda CBX750 - Wikipedia
Na, ilyen volt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s