Megvált pár kincsétől a Brit Nemzeti Motorkerékpár Múzeum

Az Egyesült Királyságban található Nemzeti Motorkerékpár Múzeum aukcióra bocsájtott valamennyi igazán ritka kincsét, amik a motortörténelemben egykoron az utakat szelték, ma pedig már csodaszámba megy, ha lát az ember egyet.

Egy borsos árú Indian

A II. Világháborút követően nem csak Olaszország volt, ahol az őket sújtó körülmények miatt olcsó és megbízható közlekedési eszközre volt szükség. Pont emiatt, hogy mikor a Vespa bemutatta első ikonikus robogóit, többek lettek, mint egy olasz, megbízható szaladgálóeszköz. A Vespa több cégnek is eladta a dizájnra vonatkozó jogokat, beleértve a brit Douglast is. A lenti képen látható 1951-es Vespa Douglas 125, aminek csak egyetlen egy tulajdonosa volt 1955 óta, kicsit több, mint 4,5 millió forintért kínálták.

Vespa Douglas 125, ami bár “enyhén” felújításra szorul, szép összegért adták el

Az Egyesült Királyság Laverda specialistája, Slater Laverda alkotta meg az alábbi, 1982-es Laverda Slater Jota 120 formula prototípusát, aminek eddig pusztán négy tulajdonosa volt. Néhol felújításon esett át a motorkerékpár, a munka látszik is jelenlegi állapotán. Ára valamennyivel 4,3 millió forint fölött feküdt.

Laverda Slater Jota 120

Anno a Tiumph megpróbált robogót gyártani, amiből ez az 1959-es Triumph Tigress született. A dizájn nagyon baba, de hogy ilyen állapotban maradjon, a robesz átesett pár kozmetikai javításon. A Múzeum közel 2 millió forintot kért ezért a csodáért.

Nemcsak a Tigress volt a Triumph egyetlen robogója, később készített Tina néven is, illetve piacra dobtak Contessa néven is egy robeszt

A következő drágakő sokkal öregebb, mint az eddig említett kétkerekűek. Az alábbi 1920-as NUT Modell TT eredetileg egy kereskedőé volt, aki valamennyivel több, mint 14.000 forintnak megfelelő fontért vásárolta. Ennek a paripának az eladási összege egy “picit” megugrott így, 2021-re, ugyanis közel 14 millió forintot kértek érte a mostani árfolyam szerint. 1980-ban tökéletesen restaurálták és látszik: profi munkát végeztek. Számtalan versenyen és klasszikus motorrendezvényeken vettek részt vele. Utoljára 2016-ban mentek az öreg paripával.

Mai szemnek nagyon furcsán hat a dizájn, de egy motoros találkozón ez a gép sztár lenne

Még ritkább drágaságot adott ki a kezei közül a Múzeum, mikor aukcióra bocsájtotta az 1914-es évjáratú Sparkbrook Vee Twint, ami az egyetlen fennmaradt példány 1914-ből, ami túlélte az idő vasfogát, ráadásul az egyik olyan darab, ami ismert az összesen 3 létező Sparkbrook Vee Twinből. Ezért a gyönyörűségért 18 millió forintot kért a Múzeum.

Egyike az utolsó 3 darab létező Sparkbrook Vee Twinnek

Az aukció csúcsa nem más volt, mint a lenti képen látható, 1937-es Indian Four 437, amit 1984-ben restauráltak. Közúton utoljára 1995-ben használták, de 2018-ban indították be újra, azóta pedig még csak be sem indították. Az ára 39,5 millió forintnak megfelelő fontot kóstált.

1967-től volt egy tulajdonos kezében

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s