Egyszer volt egy DÍZELES Royal Enfield Bullet… – Motorosvilági Történetek 12. rész

Esküszöm, hogy a caps lock csak véletlen szaladt meg a dízelnél!

Na, hát a dízeles motorkerékpárok igenis léteztek, léteznek, ezt tudjuk, ahogyan azt is, hogy nem éppen valami népszerűnek nevezhető szegmens a kétkerekű világ markáns egészének. Noha nem voltak sohasem porondon az e fajta masinák, azért Indiában tettek vele egy próbát a ’80-as, ’90-es években.

A Taurus névre hallgató Bullet egy 325 köbcentis dízelmotoros jószág volt, négysebességes váltóval érkezett. Ami azt illeti, ha valami nem, hát ez soha nem lett volna egy Rambo. Pusztán “kemény” 6,5 lóerő leadására volt képes és 14 Nm nyomatékot préselhetett ki belőle a vállalkozószellemű pilóta. Emellett vad 64 km/órás végsebességével gyűrte rongyosra az aszfaltot. Volt itt viszont valami, amiben verhetetlen volt. Olyan fogyasztást produkált, amitől egy kemény alkoholista szomjan halna. 90 km/litert mértek a Taurusnál. Tény, mi tény, bámulatos, de nem véletlen nem terjedtek el ezek a motorok.

Olyan vibrációt okoztak, ami után a pilótáknak nem sok gondja volt a vesekővel, ráadásul a füst, amit kibocsájtott, szintén nem éppen egy szívhez szóló tulajdonsága volt, a környezetvédelmi harcosok keresztjén égett volna el. Mégsem ezek nyomtak legjobban a mérlegen. A Taurus egy dagadt állat volt, 192 kg, ráadásul az ehhez tartozó 64 km/órás végsebesség… Mondanom sem kell, hátsó ülésen a nagyi egy jókora abroszt kötött volna, mire eléri.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s