Kortalan sebesség – Benelli 350

Ő nem egy taknyos kölyök, aki késsel a kezében szórakozik és olyan gyorsan magyaráz, mint ahogyan Eminem rappel. Ő egy háborús veterán, aki a kocsma legsötétebb sarkában ül, a régi időkön nosztalgiázva kortyolgatja a whiskey-t, szivarfüsttel körbeölelve. mikor pedig kitör a verekedés, korát megszégyenítve áll helyt.

1968-ban Renzo Passolini uralta ezt a vehemens, négyhengeres bestiát az Isle of Man Junior TT-n, ahol második helyezést ért el. A dobogó legfelső fokán akkor a legendás Giacomo Agostini és az MV Agusta állt, akikkel iszonyat nehéz volt felvenni a versenyt.

A Grand Pix versenyekre szánt 250 52 lóerő leadására volt képes, a bátyó viszont, a 350 64 pónilóra gyúrta ki magát. Nem is lehet igazán pónilónak nevezni ezeket, inkább csataménesnek… DOCH vezérlést, hétsebességes váltót kapott.

A képeken látható szolidan megmutatkozó motorszörnyeteget a Team Obsolete szerezte meg a ’80-as években, amikor kosárban érkezett egy ex-versenyzőtől, ki a gyártól kapta. A Team Obsolete alapítója, Rob Iannucci azért hozta létre csapatát, hogy múzeumi, egykoron GP pályákat felszántó motorokat hozzon ki a dísztárgyak sorából, egyenesen vissza a frontra. Az első győzelem Dave Roper pilótával a nyeregben érte a csapatot a Daytonán, 1993-ban.

Sajnálatos módon Roper még ebben az évben összetörte a paripát az Isle Of Man TT-n, de a motor összepakolása után újabb két győzelmet szerzett meg a Road Atlantán. 2018-ban pedig ez a veterán harcos visszatért eredeti csatamezőjére, az Isle Of Man TT-re, ahol a Classic TT Lap of Honour-t teljesítette.

Ebben a körben az 53 éves Benelli 350-nél 244 km/órás végsebességet mértek, ami jól mutatja, hogy kora ellenére képes a fiatalok tökét megszorongatni, észeldobósat menni a modernebb versenytársakkal szemben és akár csatát nyerni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s