Tisztítsd a levegőt, miközben motorozol!

A károsanyag kibocsátás mentes járművek fehér nyulak a járműiparban, beszéljünk akár autókról, akár motorokról. Noha maga a felhasználó nem is szennyezi a környezetet, a gyárak még igen. Mi volna viszont akkor, ha egy elektromos jármű tisztítaná a körülötte lévő levegőt?

A válaszötlet a tajvani dizájner, Lin Yu Cheng virtuális rajzceruzájából “pattant” ki, az Aether elektromos motor képében. A dizájn, mint a koncepciók zöménél lenni szokott, olyan, mintha valamelyik múlt századi sci-fi filmből ugrott volna elő a modernkorba. Picit viszont túlmutat az absztrak dizájnmunkán, mivel a pilóta lábai előtt kettő jókora, tátongó légbeömlő helyezkedik el. PM2.5 kerámia szűrő felelne a levegő megtisztításáért.

A metódus hasonló, mint a belsőégésű motorok esetében, viszont itt a levegő visszakerül a természetbe. Ennek viszont ára van, ugyanis a panelek rontják a motor aerodinamikai képességeit, jelentősen megnövelik a tömeget, ezáltal kihatással lehetnek a hatótávra is. Ennek ellenére nem egy elvetendő koncepció.

Cheng vezeték nélküli töltést szeretne kivitelezni elektromos motorján, mellyel mindössze 30 perc alatt “megtankolná” környezettisztító paripáját.

Dizájn téren hasonlít picit a BMW E-Boxerre, a karosszéria elemeket meg mintha lelopták volna a Tesla Cybertruckról és átalakították volna, hogy egy kétkerekűre is rámenjen. Magával a dizájnnal nem is lenne kifejezetten nagy probléma, viszont elsőre (és másodikra is) az üléspozíció, amit ez a motor megkívánna az életben, borzasztó kényelmetlen.

Összességében ti mit gondoltok Cheng munkájáról? Szerintetek megállná a helyét a valóságban?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s