Bukósisak 40 ezer alatt? – Lazer Bayamo Z-Line teszt

Nem azt mondom, hogy a drága sisak fölöslegesen drága, csak a megfelelő választással barátibb árért is kaphatunk korrekt kobakvédőt. Nálam pedig ez volt a preferencia. Mégis miért? A válasz egyszerű: a mostani igényeimet kielégíti egy olcsóbb árkategóriájú bukó is.

A sisak kényelmes, a biztosított látószöget elegendőnek érzem.

Szokták mondogatni motoros körökben, annyiért veszel sisakot, amennyit ér a fejed. Ez szimpla arcoskodás, nyilván rohadt fontos a feje biztonsága mindenkinek, de nem mindig elérhető a csúcskategória anyagilag. Nem kötelező a felső polcokon keresni törékeny kobakunk védelmének érdekében bukót, kedvezőbb áron is hozzájuthatunk olyan sisakokhoz, amik többet adnak a “csak ne baszogasson a rendőr” elvnél.

Kezdjük először a sisak kialakításával: a tervezésnél látszik, hogy odafigyeltek a megfelelő aerodinamika biztosítására, a bukó kiképzése amellett, hogy a dizájnban nagyon hozzáad, gyakorlati haszna is akad. Ezalatt gondolok a légbeömlők süllyesztett kivitelű elhelyezésére, amelyekbe nem kap bele a szél, nem akarja rázni az ember fejét, stabil még 150-es tempónál is.

Ti hogyan ápoljátok a sisakotokat?

Ha már a légelvezetőknél járunk, találunk egy továbbit a szájrésznél, és egyet-egyet kétoldalt, ezek légkivezetőként funkcionálnak. Tapasztalataim alapján nagyon jó a szellőzése, és mivel a kobak hátulján is van kiömlő, így a levegő cseréje is biztosított.

Továbbá, számomra a sisak kiválasztásánál még fontos szempont volt, hogy legyen benne napszemcsi. Az előző sisakomhoz sajnos nem volt ilyen, és bizony két szemüveget el is törtem a használat során (Mr.Balfasz), mikor szerettem volna, hogy nem égeti ki a retinámat a Nap. Ami a napszemüveget illeti, az esetek nagy részében jól funkcionált, de egyes helyzetekben már érezhetően kevés. Talán egy sötétített plexinek nagyobb hasznát venném, ha verőfényes napsütésben kelek útra. Találhatunk egy pinlock előkészítést, betét nélkül.

Fél éve még ennek az örömmel eladott veterán szerzetnek a kormányán csüngött. Már amikor nem az én fejemen volt.

Maga a bukó nem éppen egy hízott versenyző a maga 1550 grammjával, átlagos. Az én motorommal, fejformámmal, testalkatommal egyáltalán nem zavaró a szélzaj, 150-es tempónál például nem éreztem azt, mintha egy helikopter akarna felszállni mellettem, de ez minden embernél más és más.

Egyéb jellemzőként megemlíteném a csatot, ami egyszerű, gyorsan oldható és vastagabb átmeneti kesztyűben is viszonylag könnyen kezelhető, illetve kapott egy bogárhálót is, aminek nagy haszna van sok esetben.

Ha ajánlanom kellene ezt a sisakot, kinek ajánlanám? Azok számára, akiknek a sisakvásárlásnál a lélektani határ 40.000 forintnál van meghúzva. Egyszerű, dizájnos, nem ígér többet annál, amit nyújtani kíván. Nincsen semmi extra ebben a bukósisakban, a mérések alapján korrekt a védelme, de persze ez már csak a gyakorlatban derül ki igazán – amire soha ne kerüljön sor.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s