A kétségbeesés szülte, hóba szánt moped – Motorosvilági Történetek 10. rész

Ti gondoltatok volna egy hófutóra a moped kategóriában?

A képeken látható darab egy már átalakított változat.

A Chrysler Sno-Runner elkészültét nem az új dolgok izgalmas kipróbálása szülte, sokkal inkább az elkeseredés, amelyre Chrysler egy utolsó lehetőségként tekintett. A ’70-es években a vállalat komoly anyagi gondokkal küszködött, amelynek orvoslására a megfelelő eszköz ez a hógyúró moped volt. Ne kérdezzétek, miből gondolta bárki is, hogy bizony megmentőcsomagként fog funkcionálni, de legalább próbálkoztak.

Lee Iacocca üzletember mentette meg végül Chryslert és a cégét.

A Sno-Runner lelke egy kétütemű Power Bee 820, eredetileg láncfűrészekhez tervezték, de úgy tűnik, ilyen felhasználás között sem talált gondot a blokk. Nem volt egy verőlegény, pusztán 8 lóerővel gazdálkodhatott a pilóta, de piszok könnyű is volt egyben, mindössze 32 kg. Egy szerény, magába a vázba integrált 5 literes benzintankot kapott. Az új ára egy ilyen modellnek 699 dollár volt, 1979-ben, ami az akkori árfolyam szerint nagyjából 24870 forintnak felelt meg. Nos, egy szó, mint száz, a Sno-Runner kurva drága játékszer volt.

Chrysler  eredetileg az Egyesült Államok seregének szánta volna a Sno-Runnert

Mi ment félre? Nos, az ára sem volt éppen pénztárcabarát, de a fentebb említett 8 lóerős blokk volt az egyik hunyó. Mármint, alapjaiban véve nem lett volna vele különösebb probléma, csakhogy a több alkatrésznek köszönhetően, (például kipufogódob), az eddig rendelkezésre álló nyolc paciból már csak hét maradt. Ami nem tűnik soknak, ilyen alacsony számok esetében ez jelentős differencia, 12%-os csökkenés. Gond akadt a kezelhetőséggel is, a legfaszább körülmények között ment legfeljebb 40 km/órás végsebességet, de ahhoz tényleg mindennek klappolnia kellett, kezdve azzal, hogy a pilóta nem egy megtermett magyar ember, a széljáráson át a csillagok állásán keresztül… Na, értitek, többtényezős volt.

Látszik, a Sno-Runner nem hozta el a Chrysler megváltását, inkább lett füstbe ment terv. Ennek ellenére sokaknak egy szerethető kis játékszer volt (mondjuk ennyiért legyen is…), akadtak például olyan vállalkozó szellemű egyének, akik saját tetszésük szerint alakították át a vásárolt példányt. Íme egy kis videó a járgány működéséről:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s