Ha kiadod a személyazonosságod, lehet nem nyúlják le a motorod a parkolóházból

A személyazonossági biztonság kockáztatása volna szeretett motorunk biztonságáért cserébe?

external_image

A telónkat ujjlenyomattal, vagy arcfelismeréssel is feloldhatjuk, akárcsak a fizetéseket jóváhagyjuk, de hangalapú azonosítás sem éppen egy földöntúli dolog manapság. A biometrikus azonosítás elterjedt már a világban, most viszont egy Dél-Ázsiát célzó cég, az Unioncommunity, lehetőséget lát egy biztonsági funkció alkalmazására. A parkolóházakban ugyanis arcfelismerő rendszereket szeretnének telepíteni, ami mind befelé, mind pedig kifelé csekkolja a pilóta arcát és a motor rendszámát. Ezzel a módszerrel csökkentenék a bizonyos parkolóházakban otthagyott kétkerekűek ellopásának esélyét, legalábbis a vállalat ezt reméli. Az, hogy valójában elbátortalanítaná-e ez a szkenner a tolvajokat, pedig a jövő zenéje. Az Unioncommunity  szerint a többkamerás rendszer percenként 15 jármű-és tulajdonos csekkolását lesz képes végrehajtani.

Nos, ezzel kapcsolatban merülnek fel kérdések. Első körben, hogy vajon mennyire lesz adathalászat a cél? Nem titok, hogy bármilyen közösségi háló és bizonyos weboldalak szorgosan gyűjtenek minden infót az egyénről, ha huzamosabb ideig vakerázunk valamiről telefonunk társaságában, biztos megpróbálnak a hirdetések ránk sózni valami vackot és még lehetne sorolni napestig. Velem például egész sok szingli anyuka szeretne ismerkedni, méghozzá a közelemben! Bár ilyenekre nem keresek rá, biztos kitalálják a gondolatokat…

Nem mellékes az sem, hogy az Unioncommunity mennyi ideig tárolja a személyes adatokat, s amíg tárolja, mekkora biztonságban tudhatóak ezek? Milyen szigorú a cég protokolja az adataink védelmére? Ami szintén nem elhanyagolható kérdés, viszont ezért tud a legjobban tenni egy átlagember: a robogó és felnyitható sisakoknál egyszerűbb az azonosítás, de vajon a teljes arcot eltakarók esetében két szép szemünket szkenneli be a rendszer, vagy le kell venni a sisakot?

Első körben Vietnámban szeretne arc-és rendszámtábla felismerő rendszereket telepíteni a vállalat.

Kicsit félelmetes, hogy már egy parkoláshoz is ki kell adnunk magunkat. Azok a cégek, melyek kvázi ismernek minket pusztán abból, hogy az alkalmazásuk felhasználói vagyunk, borzasztó hatalommal és iszonyatos felelősséggel rendelkeznek. Nem feltétlen azt mondom, hogy ez egy rossz dolog – akkor nem szabadna internetet sem használnom -, mivel alapjáraton a cél “nemes”. Ahogyan pedig minden nemes kezdeményezést, úgy ezt is lehet rossz célokra használni. Attól függ, kinek a kezében van. Ti mit gondoltok a Unioncommunity rendszeréről?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s