Norvégia búcsút int 2025-től az új belsőégésű járműveknek

Ha más országban is láthattunk már erre példát, az nem ennyire közeli dátumot adott meg. Norvégia komolyan veszi a váltást, és mindent megtesz céljának megvalósítása érdekében.

Plug in, ride out: Best electric motorbikes of 2021 | MCN

Mint ahogyan más országok is, úgy Norvégia előtt is egy cél lebeg a szem előtt: 2050-re zéró károsanyag kibocsájtású országgá szeretnének válni. 29 évük van teljesíteni, ami nem is tűnik olyan hosszú időnek, ha tényleg azt szeretnék, hogy csak és kizárólag az elektromos járművek róják az utakat. Bár, hozzá kell tenni, vannak ehhez a célhoz pozitívumként szolgáló adatok, mint például a 2020-as évben Norvégiában az új autók 54%-a elektromos volt, ezáltal a tavalyi év volt az első olyan év, ahol az eladási számok az elektromosok felé billentek.

És még csak fokozza mindezt, miszerint Norvégiában rekordszámúan kelnek el az elektromos járművek. A kormány pedig olyan kecsegtető kedvezményekkel buzdítja az embereket a váltásra, mint az adómentesség, vámmentesség, ingyenes a parkolás és kompért fizetendő díjak elengedése. Ha azt nézzük, hogy az ország elég sok szigetet foglal magába, akkor baromi sok kompdíjat enged el a kormány.

Ha már az elektromos járművek ilyen kedvezményeket kapnak, akkor a mérleg másik oldalán a belsőégésű járgányok vannak. Itt bizony szigorítások történnek, magasabb adók, díjak.

És miként mehet majd végbe ez a változás? Nos, mint ahogyan a címben már spoilereztem, az új járműként csak elektromosok lehetnek. 2022-től közpénzen csak és kizárólag elektromosokat vesznek, nem belsőégésűeket. 2023-tól ezek díjaira fognak jobban odafigyelni és befejezik a hasonló erejű belsőégésűek vásárlását. 2025-től meg csak elektromos buszokat fognak vásárolni, ezzel párhuzamosan a belsőégésűeket kukába dobják.

Viszont, mi a helyzet a használt piaccal? Ez még vakvolt, amit a jövőnek alakulása fog meghatározni, miként is nézzen ki. Mindenesetre, ha hagyják, hogy a használt piac tengődjön tovább, akkor lehetséges, 2050-ig nem érik el a céljukat. Ámbár, ki tudja, lehet, komolyabb regulázások lesznek, és még kedvezőbb feltételek az elektromos járművek vásárlása mellett. Ez azonban már tényleg csak spekuláció, majd meglátjuk, mit hoz a jövő és a norvég kormány.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s