Tessék , lássék, az első L-blokkos Ducati, 1974-ből!

A régi motorok között is bőven-bőven akadnak olyan darabok, amik előtt csak megáll az ember és gyönyörködik benne. Nem szól semmit, hanem csak magába szippantja a részleteket, hogy utána visszatudja idézni örömmel.

A Honda CB750 és a Kawasaki Z1 elkezdték megdefiniálni a supersport kategóriát, az olaszok pedig tudták, hogy ideje volna villantani valamit mint az utcán, mint pedig a pályán. A legnagyobb motorjuk mindössze egy 450 köbcentis egyhengeres paripa volt, ami nem ért fel a fentebb említett gépekig. Fabio Taglioni dizájner állt elő az ötlettel: mi volna, ha 90 fokban volna ott még egy henger? Nos, nem sokkal később megszületett a 750GT, ami az első L hengerelrendezésű utcai motor volt.

A dizájner nem sokat pihent, 1970-ben nekiállt, s 1971-ben már bemutatóporondon is volt a 750GT. A képeken látható modell pedig az utolsó azon közel 4000 darabból, amik 1974-ig elkészültek, eltekintve attól a 40 darabtól, amik még 1978-ig legördültek a gyártósorról.

A restaurálást Guzzi Doctor végezte, aminek összege 20.000 dollárba, mai árfolyamba átváltva közel 6 millió forintba került. Az eredetileg sötétvörös színt felváltotta a narancssárga és fekete színek. A blokk zsír új, 2020-ban kapott egy komoly restaurálást. Egyedi, hézagmentes dugattyúkat, tökéletesített hengereket, újratervezett szelepeket kapott. Természetesen a karburátor is kapott egy komoly frissítést, az eredmény pedig magáért beszél. Egy rúgásra indul, s gyönyörűen jár. De nézzétek meg ti magatok is a videót!

A kilométerórában valamennyivel több, mint 19310 km van, ebből 17.700 km-t egy tulajdonos hajtott bele abban a 35 évben, amíg nála volt ez a csodaparipa. És egészen holnapig ez a paci megvásárolható a cikk írásának pillanatában 12750 dollárért, ami valamennyivel több, mint 7,7 millió forint. Ti vevők volnátok?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s