A Suzuki Falcorustyco, avagy dobd ki a vázat a picsába, nem kell!

Nem, szó sincsen kattintásvadászatról, ez nem clickbait challenge. Suziéknál tényleg nem építettek vázat a blokk köré, de nem azért, mert az egyik tervező lusta volt vázat tervezni, és inkább úgy voltak vele, hagyják a fenébe. Innovativitás.

Egy túllőtt meditációs óra eredménye.

1985-ben mutatták be ezt a gyöngyszemet a Tokiói Motorshown. A Suzuki Falcorustyco nevű koncepciója soha az életbe nem került gyártásba. Sokkal inkább volt egy vízió, hogy miként fognak kinézni a motorkerékpárok a napjainkban. Hát, spoiler veszély, nem így! A meglehetősen komplikált dizájnnal próbálták reprezentálni az elképzelésüket, és azért ez mai szemmel is eléggé megrökönyödésre késztető vízió volt, nemhogy még akkor!

Mint ahogyan már ellőttem az egyik poént, váznak hűlt helye, s valószínűleg nem kifelejtették. A motorblokk képezi a központi szerkezetet és bár a történelem során voltak már hasonló példák, viszont ez a szerencsecsomag egy “pöppet” különbözik. A blokk támogatja ugyanis a hátsó és első lengőkart. Nem, nem írtam el, tényleg első lengőkart. A hagyományos villának hűlt helye, ehelyett egy hidraulikus mechanikán alapszik. Ennek állítása feltehetőleg a botkormánynál volt lehetséges.

Suzuki Falcorustyco Concept

Viszont, ha már hidraulikus rendszer, nemhogy a lengőkar, de még a motor meghajtását is ez vezérelte. Mindkét kereket! Na igen, kérem szépen, a Falcorustyco két kerék meghajtású motorkerékpárnak volt tervezve. Hát na, Suzinál nem szarakodtak. Noha ezek közül, amiket eddig megtudtunk erről a lehengerlő és nem éppen hétköznapinak nevezhető koncepcióról, azért egy dolgot csak használ az ipar: a felfüggesztést elektronikus állítására is volt opció ennél a csodánál.

Jó randa egy gép lett a végén, ami meglehetősen érdekes megoldásokkal szuperált, bár nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy a tervezők rossz cigit szívtak el, vagy valami belement a rizsükbe. Nem mondom, hogy milyen jó a sikertelensége, hogy nem ebbe az irányba fejlődött a motorgyártás, hiszen ha ebbe az irányba indul el, akkor ma ez lenne a normális – bármennyire hihetetlen belegondolni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s