A legvagányabb moped koncepció! – Yamaha F-155

Még mielőtt azonban felcsillanna a 14 éves korosztály szeme, hogy majd egyszer talán vezethetnek ilyet, akkor le kell rombolnom az álomfalakat: ez a moped 155 köbcentis, szóval nem adja ki az AM jogsi. Na igen, más helyeken picit más a moped fogalma.

Yamaha F-155 is a future scooter concept equipped with an R15 engine -  India News Republic

Noha én is örülnék neki, ha lehetne hazai AM jogsival vezetni, hiszen a kinézet az odapakol rendesen. És ez a koncepció, nem egy dizájnbarbár munkája ám, hanem tényleg a Yamaha berkein belül készült. Hát na, sok rajta a látnivaló. És tudjátok, mi még a sok? Amennyibe ez került! Ugyanis, kérem szépen, Yamaháknál erre a prototípusra egészen pontosan 100.000 dollárt költöttek. Ez a mai árfolyamban 30 millió forintnak felel meg. Azt pedig nem lehet mondani, hogy túlfizetett tervezőkre szórták el a pénzt, akik Simsonból terveztek versenymotort, hogy aztán full gyáriként árusítsák, hanem tényleg benne van a pénz a motorban. Mármint, látszik a fejlesztés ára.

Ámbár nem csak az a buktatója egy hazai nebulónak, hogy meglovalja friss AM jogsijával ezt a vagányt, hanem még párba áll vele a piac, amire Yamaháék szánják: ugyanis az ázsiai piacra reflektálnak a motorral, ezért is teljesen érthető, mégis miért pont 155 köbcentisre sikerült ez a motor.

Yamaha F-155 is a future scooter concept equipped with an R15 engine -  India News Republic

Na, de mégis mi teszi annyira különlegessé ezt a mocit? Nos, első körben a szárnyai. Igen, jól olvasod! És tudod, mire emlékeztet? A Ducati Panigale V4 R-re. Jó, azért egy picit más kategóriában van a két motor, az F-155 esetében csekély 15 paripáról beszélünk, míg a Panigale “laza” 221 lovat köt fogatba. De nem aprózták el a továbbiakat sem. Elég csak megnézni a faridomot, ami az R1 faridomjára emlékeztet. Vannak itt még légbeömlők, csövek és csatornák a motorba építve. Inkább egy versenyreplika a vasparipa, amivel közúton is vígan lehetne menni.

És, csakhogy az élvezetek halmozva legyenek, kapott dupla kipufogórendszert is, na, meg elég alaposabban megnézni a motor, hogy rájöjjünk: azért akadnak itt még versenymotorra utaló jelenségek a formatervben. Hát nem aranyos, hogy a felsoroltak javarészt egy 200 lovas szörnyetegben találhatóak meg, erre Yamaháék fogták, és megadták ezt 155 köbcentiben?

Az F-155 pedig gyártásba is kerül, így elindulhat hamarosan hódítóútjára. Már csak az a kérdés, hogy a többi gyártó mit fog reagálni erre a motorra. Vajon előrukkolnak majd vetélytársakkal?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s