Mintha csak a jövőből jöttek volna Európába a Zontes új belépőszintű motorjai

Egyszerűen imádom, ha egy motornak futurisztikus formaterve van, merész, amit nem látni minden nap az utcán. Jó, akadnak azok a formaterv szökevények, amik egy bedrogozott, hullarészeg kézre utalnak az absztraktságukból kiindulva, na meg azt megállapítva, hogy használatra alkalmatlanok volnának.

Zontes ZT 125-U und ZT 125-G1: Streetfighter und Café Racer |  MOTORRADonline.de

Viszont, szó sincsen ilyenről a Zontes kettő 125-ös mocijával kapcsolatban. Nem cseng ismerősen a név, ugye? Hát, nem is csodálom, én is csak most tudtam meg, hogy egyáltalán létezik a brand. A cég Kínából célozza meg az európai piacot, és bár alapvetően nem rajongok annyira a kínai motorokért, azért a 2003 óta létező cég ZT125-U és ZT125-G1 motorjai igencsak babára sikerültek, és igazi játszópajtásnak tűnnek egy fiatal motoregérnek, aki most készül belenyalni a motorozás mézesbödönjébe, vagy tankjába… Inkább maradjatok a mézesbödönnél.

Már a formaterv merően más, mint más kínai brandnél, ami egy bitang nagy jó pont a márkának, mert nem kívánnak egy lenni a tucatból, hanem próbálkoznak valami igazán egyedivel. Hát, engem megvettek. Ráadásul a Zontes háza tájékán megtalálhatóak scramblerek, ingázók, utcai motorok, könnyűsúlyú kalandmotorok is egyedi, futurisztikus külsővel megáldva, szóval van miből csemegézni. Ja igen, és javarészt a kezdőknek.

ZT125-U

A fenti képen látható U-s modell egy agresszív formatervvel megalkotott naked bike, amelyet a BMW G310, a KTM Duke is inspirált. Hát, jótól lopni nem bűn. LED-es világítás, fordított telók, alumínium villák jellemzik a motort a prémium felszereltség címszavával.

Amíg a ZT125-U inkább a full modernséget tolja az ember arcába és ragadja magával, addig a ZT125-G1 inkább a múltba nyúl vissza, a retrosabb útvonalat kívánja képviselni, és azt gyúrja össze egy olyan csomaggá, ami szintén képes futurisztikus lenni. Látható itt kormányvégekre felszereltek a tükrök. A G1 inkább egy modernori scrambler.

ZT125-G1

Viszont annyit áradoztam a külsőről, mintha egy igazán jó csajt látnék az utcán, aki annyira megfog, hogy napokig csak rátudok gondolni. Számít az is, hogy mit tud, nemde? Mármint, most már a motorról van szó!

Egészen pontosan 14,75 lóerő leadására képes, ami kemény 0,25 lóerővel van az A1-es kategória plafonja alatt, ha már ennyire pontos értéket adott meg a kedves kínai gyártó. Vízhűtéses, egyhengeres paripákat ismerhetünk meg a képükben. Ami pedig nem elhanyagolható… Az ára: a mostani árfolyam szerint 1,1 millió forintnak megfelelő euróba kerülnek ezek a darabok, ami lehengerlő ár. Igaz, itthon ráraknának egy akkora áfát, mint a ház, de még hazai viszonylatban is egy kedvező árú motornak lehetne nevezni. Ráadásul nem is szerénykedik az A1-es jogosítvány adta lehetőségeket kihasználni. Hozzátenném, hasonló erejű motorok más gyártóktól nagyságrendekkel több forintot kicsengettetnek.

Személy szerint nekem baromira bejön ez a két aprócska vasparipa. A formatervélt odáig vagyok, meg vissza, viszont ennek a legnagyobb oka az, hogy a fiataloknak szánt szegmensben (sem!) sok ilyen dizájn látható, és számomra lelkesítő, ha láthatok ilyen motorokat is. Ha máshol nem, hát képeken.

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s