Biztonságosabbak lehetnek az önvezető autók a motorosokra nézve

Az önvezető autók fogalmát szerintem már mindenki ismeri. Ezekben, gondolatom szerint, sokan kételkednek, nem bíznak, mások pedig örömmel, kíváncsisággal fogadják, hiszen a jövő biztonságos közlekedését látják benne.

Researchers Are Making Autonomous Cars Safer For Motorcycles

Az önvezető autók egyik nagy hátránya az, hogy nem észlelik a közlekedésben résztvevő motorosokat, helyenként gyalogosokat, bicikliseket. Ez pedig már okozott balesetet. Az AMA (Amerikai Motoros Szövetség) szerint az önvezető autóknak is kell észlelnie a motorosokat, a programjukat úgy kell megírni, hogy ne csak a nagyobb közlekedési járművek észlelésére legyenek kompatibilisek, hanem az olyanokra is, mint mi. Természetesen, ha már minket észlelnének, akkor pozitív hatással volna a gyalogosokra és a biciklisekre is.

A “The Australian Centre for Field Robotics” pedig a ” collective perception messaging” rendszerén dolgozik, amit kollektív észlelési üzenetküldésként lehetne lefordítani, ergo a rendszer képes lenne “körbetekinteni a kanyarban” azon adatok által, amelyek az önvezető autók beépített szenzoraikon túl észlelhetőek. Példának okáért, az “intelligens útszéli egység” egy beláthatatlan útkereszteződésbe van elhelyezve. Nos, ha ez az egység észlel valamit, például egy gyalogost a beláthatatlan szakaszban, függetlenül a forgalomtól, akkor jelt fog küldeni az önvezető autónak, ami ennek köszönhetően még biztonságosan megfog tudni állni. Mint láthatjuk, a CPM rendszer inkább a gyalogosokat védené, első körben, viszont a kutatásban résztvevő Dr. Mao Shang elmondása szerint egy jövőbeli terv a motorosok észlelése is. Ami pedig bizakodásra ad okot az az, hogy bár motorosokkal külön nem tesztelték ezt a rendszert, motorokat már észlelt a figyelőegység.

És ami még a ráadás, hogy ez nem csak egy elméleti kimutatás. Na igen, a virtuális térben is leszimulálták a kísérletet, viszont a valóságban is végrehajtották, ahol szintén sikeres volt az észlelés.

Az ötlettel kapcsolatban úgy vélem, hogy a jövőben igazán hasznos újítás lesz. Nyilván, most lehetne linkelni azokat a videókat, amik az önvezető autók balesetezését kapták lencsevégre, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a hibáknak meg kell történniük a rendszer tökélessé tételéhez. Inkább a vezetési élmény volna az, ami veszne, úgy érzem, bár ez is inkább annak a függvénye, hogy az adott rendszer mennyire befolyásolja a sofőr, a pilóta vezetési stílusát. Mindenesetre, az a jövőbeli vízió, amit futurisztikus filmekben láthatunk, miszerint az egész forgalom automatikus, önvezető járművekkel van tele, még egy baromi távol álló kép, aminek megalkotásához az kellene, hogy a tökéletességen is túlmutasson ez a rendszer. Ezek a lépések pedig, mint a motorosok, gyalogosok, biciklisek pontos észlelése, lépcsőknek is nevezhetők efelé. Vagy esetleg az önvezető autók esetében is kifog derülni valami, ami miatt ez az egész nem lehetséges? Hiszen nem ez volna az első dolog, amiről csak később derül ki, hogy zsákutca valami miatt.

És, ti mit gondoltok az önvezető járművekről, függetlenül attól, hogy motorkerékpárról, autóról, vagy bármi másról van szó? Gondolataitokat hagyjátok lent a komment szekcióban, kíváncsi vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s