200 lóerő és 130 kiló. Ez volt a Cagiva V593

A szó, hogy brutális, nem fedi le ezt a fenevadat. Sőt, továbbmegyek, egy ilyen bestiális teremtményre, mint a V593, egyszerűen nincsen kifejezés.

Ámbár a Cagiva kapott valamekkora segítséget a Yamahától a ’80-as években, de a ’90-es évek Grand Pix versenyén ennek ellenére aprócska versenyzőként kellett kiállnia a keleti nagyvadak ellen. A vállalat egy olyan motort épített, amivel akár meg is nyerhették volna a versenyt… Ha nem fogynak ki a pénzből. S eme gépezet aukció tárgyává vált.

A “John” több, mint valószínű, hogy John Kocinski nevét takarja, aki számtalan versenyt megnyert ennek az igazi, kétütemű vasparipának izgága nyergében. Ő volt, aki megszelídítette ezt a bestiát, amelynek nem csak kurva sok ereje volt, hanem olyan pillekönnyű motornak számított, amit az ember egyébként játszi könnyedséggel irányítana. Ja, és igen, tegyük hozzá még egyszer, ez kétütemű gépezet, nem négy, szóval az erőleadás egészen máshogy jelentkezett. Ha a V593 egy bűnöző volna, akivel találkoznék egy sötét sikátorban, inkább felajánlanám magam bármilyen szolgálatra, hogy hamarabb túl essünk rajta.

Mivel érték el viszont ezt a tömeget? Első körben könnyűsúlyú alumíniumötvözetet használtak, a főbb strukturális elemek, mint a kerekek, lengőkar, villák szénszálból készültek. Noha ezek manapság már totál mindennapi tulajdonságoknak nevezhetők, annak idején szerintem a mérnökök gatyájában megmozdult valami, mikor összehoztak egy olyan motort, ami szárazon 90 kg és 200 paci.

A bumm, bumm csáó (nem a Nagy Pénzrablásos változat, legalábbis nem a motor esetében) 9000-es fordulatnál jött el, olyan mértékben, hogy arra nem képes egyetlen egy négyütemű gép sem. Azért ijesztő belegondolni, hogy korunk fenevadjait a Cagiva szörnyetege megenné reggelire és a következő áldozatát használná fogpiszkálónak?

A Cagiva pedig hiába rakott össze egy ilyen szörnyet, ha minden pénzüket ebbe ölték bele. Az eredmény nem maradt el, hiszen a motor finoman szólva is kurvára betalált, a versenysorozat végig vitelére már nem volt elég pénz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s