A motor, ami megmenthette a brit motorgyártást- Motorosvilági Történetek 6. rész

Az 1980-as évre a Japán motorkerékpárgyártók teljes mértékben megelőzték a britek motorjait mind teljesítmény, mind pedig megbízhatóság terén. Ezt pedig nem nézte kifejezetten jó szemmel Lord Hesketh, az utolsó privát Formula 1-es csapat tulajdonosa. Mivel nem akarta, hogy a szigetország motorjait elnyomják a keletiek vasai, alapított egy motorkerékpár céget.

Hesketh egy motorépítő céggel (Weslake) dolgozott együtt egy új, 1000 köbcentis erőforrás megalkotásán. Nem volt egy Harley blokk, viszont a dizájn modernre sikerült, dupla felső vezérműtengellyel, négy szelep jutott hengerenként, és öt sebességes volt a váltó. Mindez a jóság 82 lóerőt produkált 6800-as fordulatnál és 105 Nm-es forgatónyomatékot adott le kicsit hamarabb, 5400-as fordulatnál. A motor első és hátsó felfüggesztését Marzocchi biztosította, elöl-hátul egy pár tárcsafék garantálta a megállást, az üvegszálas idomok pedig megvédték a pilótát a menetszéltől, miközben hűtötték a motort. A végsebességére nem lehetett panasz, 222 km/órával hasított fénykorában!

És ez még nem a Hesketh Vampire, hanem a Hesketh V1000. Már ez a motor is azért készül, hogy megmentse a britek motorgyártását, de pont, hogy az ellenkezőjén kezdett dolgozni: A V1000 egy kudarc lett, közel nem volt olyan megbízható, mint a japánok gépjei, emellett a magas árcédula is megkoronázta a kudarcot. Mindössze 140 darabot tudtak legyártani, mielőtt beteljesedett a kudarc.

Kettő évvel később, 1982-ben Hesketh újabb próbára szánta el magát szeretett országának motorgyártó ágának megmentésére. Újra dolgozta a V1000 motorját, egy más elgondolásban közelítette meg, ugyanez elmondható a dizájnról is. A nagy visszatérésre szánt modell is ugyanazokban a betegségekben szenvedett, mint a V1000. A számok, hogy mégis mennyit gyártottak le, bizonytalanok, az biztos, hogy legalább 40 darab legurult a gyártósorról, de valószínűleg sokkal több. Eme motor blokkjába a 0053-as szám van beleütve, tehát legalább 53 darab Vampire elkészült.

Good Lord... The remarkable tale of Hesketh Racing | Classic Driver Magazine
Lord Hesketh a versenyzés mellett politikus volt. Ma 70 éves.

Hesketh egyik alkalmazottja, Mick Broom kilépett a csapatból és saját vállalkozásba kezdett Broom Development Engineering néven. Ő volt az a férfi, aki elkezdte a hibákat kijavítani Hesketh V1000-es motorján. A gyártás sem úgy alakult már, ahogyan Hesketh korábban remélte, ugyanis kis darabszámban készülő, prémium motor sziluettje lett a Vampire-nak. Broom üzletének jót tett, hogy akik korábban vásároltak V1000-et, azok ő hozzá vihették szervízre, hogy egy jobb, megbízhatóbb motor guruljon ki a műhelyből.

Broom kilépésének köszönhető, hogy Hesketh célja megvalósult, mert a brit motorgyártás nem került elnyomásra a japánok gépjei miatt.

First Person - Mick Broom | Visordown
Mick Broom

A képeken látható, 0053-as számú Vampire, ez az igazi ritkaság aukcióra bocsájtott darab. Feltehetőleg 60.000.000 és 100.000.000 millió forintnak megfelelő dollár között fog elkelni. Hát, nem éppen egy kis összeg, de aki odáig van a régi gépekért, na meg nem az utolsó pénzét költi rá a malacperselyből, akkor megfogja venni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s