107 éves, de mégis új!

Csodálatos, hogy mai napig kerülnek elő olyan motorok, amiknek létezéséről talán máshogyan nem is nagyon értesülhetnénk, szinte csak egy aukció alkalmával. Ilyen volt például a 225.000 dollárért elkelt, 109 éves Pierce Arrow, és ilyen az 1913-as születésű Rex-Jap Brampton, az október 28-án elkelt vén csirkefogó.

Annak ellenére, hogy a paripa 107 éves, gyakorlatilag új állapotban van, meglátszik, hogy az elmúlt több, mint száz évben volt gondos gazdája is. A tankot és a hátsó emelőt restaurálták 2012 és 2020 között, amelyet a motor eladója tett meg, hogy vén paripája új pompában tündökölhessen.

Ezek a motorok egy igen rövid periódus során készültek, ugyanis pusztán 1912 és 1916 között történt a gyártásuk az egykoron Coventry-ben található Rex vállalat által. A legkorábbi modellek szíjhajtással érkeztek, míg az 1914 után piacra dobott darabok már lánchajtással felszerelt modellek voltak. A brit vállalat tervezett kardán hajtásos modelleket is piacra dobni, azonban az e féle törekvéseiket letörte az Első Világháború.

A lehengerlő kort megélt vas lelke egy 680 köbcentis JAP V-s hengerelrendezésű, 2 hengeres (voltak egy hengeresek is), háromsebességes erőforrás. Az olajpumpa nem automatikus, hanem kézzel kell használni, a gurulásért először tekerni kell, az ülés rugós. A fékek itt tulajdonképpen tappancsok, amelyek a fékkar, avagy fékpedál használatakor a felnit közrefogják, ezáltal állítják meg a kereket.

Az aukcióra október 28-án került sor, Kaliforniában, Santa Barbarában. A végösszeg, amennyiért ez a múlt századi csodadarab elkelt, egészen pontosan 22.001 dollár, a cikk írásának pillanatában ez az összeg átváltva 6,9 millió forint.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s