Amikor koxból nem árt a sok – RDTZ, a kimaxolt épített kétütemű

Roland Sands egy versenyző volt még mielőtt híres motorépítővé vált. Versenyzői múltjának hála pontosan tudta, mi kellhet egy ilyen motorba. És bele is rakta.

A motor nem minden indok nélkül született meg alkotói kezei között, hiszen a Born Free Motorcycle Show-ra invitálták meg az USA-ba a kétüteműek versenyéletében szereplő Sandset. Ő pedig a show-ért építette meg az RDTZ-t, 2017-ben.

A váza a TZ250 váza volt, ami versenyzői múltjából maradt nála, s pihent a garázsban. Ezek voltak a legjobb vázak, amiket valaha terveztek ezekhez a motorokhoz. A kétütemű lelkét pedig egy Yamaha RD400 léghűtéses, 399 köbcentis motorja képezi, s maga a név is így született meg Sands fejében. A két donor nevét ötvözve megkapott egyet, mint ahogyan a két motorból alkotott meg egy újat.

Sands, hozzáértésének hála impozáns és igen komoly kollekciót válogatott össze a különböző versenyfelszerelésekből, amelyeknek többsége nem is akárhonnan, mint a saját felhalmozott TZ alkatrészeiből és a Team Roberts polcairól került elő. Az ilyen cuccok közé tartozik például egy nagyon ritka száraz kuplungos rendszer és a Performance Machine magnézium kerekek, az Öhlins hátsó rugóstag, a szintén Öhlins villa, ami csak ezen a motoron látható. A kerekek pedig Sands 1998-as AMA 250 GP bajnokság győztes motorjáról valók, a TZ250-ről, aminek a vázát is átemelte saját alkotásába. Bár a TZ250 egy igencsak könnyűsúlyú motor, az RD400 blokkja dobott valamennyit a tömegén. Sands a vízpumpa és a hűtők eltávolításával próbált valamelyest kompenzálni. Továbbá, mindamellett hogy még könnyebb legyen a motor, de a súlypontot alacsonyabban tartsa, a tank és a faridom kézzel megmunkált, nyers alumínium. A fejidom az szénszálas, és az egyik alumínium “konzolra” rögzítették.

A blokkot Ed Erlenbacher hangolta, aki bőséges tapasztalttal rendelkezik a kétütemű motorok tuningolásával kapcsolatban. Emellett az iker kipufogórendszert is ő alkotta meg.

Egy kis halomnyi fotó készült a motorról, azokat itt tekinthetitek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s