Honda Gyro, a múlt századi háromkerekű- Motorosvilági Történetek 5. rész

Amikor egy beszélgetés során feljönnek szóba a háromkerekű motorkerékpárok, a többségnek valószínűleg egy Niken, vagy egy Can-Am fog az eszébe jutni. Esetleg, ha retrosabb vágású tag is van a beszélgetőpartnerek között, még egy Ural is felütheti a fejét. Volt azonban eme vasak előtt is háromkerekű gép, bár igaz, nem éppen úgy, ahogyan azt elképzelnénk.

HONDA GYRO50 (GYRO X) 1982 Parts and Technical Specifications - Webike Japan

A Honda Gyro egészen pontosan egy októberi hónap során jelent meg, 1982-ben. Az Egyesült Államokban 1984 és 1986 között járták útjukat, ami az eladásokat illeti, míg Kanadában 1984-től, de Japánban és a környező ázsiai országokban lettek igazi igáslovak ezek a robogók.

Eredetileg egy vízhűtéses, 50 köbcentis erőforrással dolgozó, két ütemű robogó volt, a legmegfelelőbb körülmények között pedig 48 km/órás végsebességre volt képes. A legelső modellek korlátozott csúszású differenciáltművel érkeztek, a felépítése pedig olyan jól sikerült, hogy még versenyzésre is alkalmassá tette őket!

Mindenesetre, a Hondának tetszett, amit látott a giroszkópos kapcsolatban. Nagyon sok különböző variáns érkezett a Gyro-ból az évek során, azonban a 49 köbcentis, kétütemű lelke a robogónak gyakorlatilag változatlan maradt, egészen 2008-ig, amikor ugyanis megjelent a Gyro X és a Gyro Canopy. Ezek már vízhűtéses, négyütemű masinák voltak, viszont nem híztak 50 köbcentiről. Pizzafutárok előszeretettel használták, na meg egy laza versenyt is le lehetett vele tolni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s