Iso Isetta, a BMW egykori megmentője

Az Iso Isetta egy igencsak fontos elemnek tudható be a BMW történelme során, ahogyan a későbbi BMW 700. De mégis hogyan kapcsolódik össze egy olasz cég járgánya a BMW-hez? És mit köszönhetnek neki?

300-as modell

Eredetileg azt Isetta egy 200 köbcentis kicsikocsi volt, a motort az Iso Moto 200 biztosította. 200 köbcentire pedig nem jutott oly sok erő, mindössze 9,5 pacival szelhette az utakat ez a kétütemű, egyhengeres járgány.

Az aranyos autó élete úgy alakult tovább, hogy az Iso eladta az Isetta licenszeit más autógyártóknak, közöttük a BMW-nek is.

Ebből következett az, hogy a cég fogta az Isettát és az egészet újra tervezte, de azon módon, hogy a vázszerkezet egy motorblokkot vegyen körül.

250-es darab.

Több modell is létezett, a legelső, amely a BMW keze munkája volt, egy 250 köbcentis blokkal felszerelt gép volt egy R25/3-ból. Immáron 12 lovacska állt rendelkezésre. Hiába a motorblokk, nem gondolnánk, hogy autó jogosítványon kívül mással lehetett vezetni. Pedig lehetett! Méghozzá ha motorjogsi állt a tulajdonos rendelkezésére, akkor azzal is nyugodt szívvel vezethető volt a BMW gyártmánya. 85 km/óra volt a végsebessége, s 1955-ben indult el a gyártása.

Az ezt követő modell egy 300-as darab volt. A köbcenti növekedés nem járt végsebességben történő növekedéssel, és a lóerők terén sem érhető tetten oly nagy változás. Mindössze 13 pacira “hízott”.

Az utolsó modell a BMW palettáján a BMW 600 volt. Eme kicsikocsi az R67 blokkjával felszerelt masina volt, 103 km/órás végsebességgel. Két év alatt 34.000 modellt dobtak piacra.

A BMW Isetta 600 sem volt egy magas járgány.

Viszont, mégis miért annyira jelentős az Isetta és a BMW 700? A BMW-nek pénzt hozott a szükség idejében mind a felvásárolt, majd motorblokkal piacra dobott autók, mint pedig a BMW 700, hiszen a vállalat kezei közül a pénz mérhetetlen tempóban fojt ki, s csődbe mentek volna, ha nem aratnak sikert az Isetták és a BMW 700-ak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s