Iszonyat sok pénzért dob piacra elektromos motort a NOVUS, de megéri?

Nagyjából másfél év telt el azóta, hogy a németországi cég, a NOVUS felfedte első prototípusát a legújabb elektromos motorjukról. Nos, azóta sok víz lefojt a Dunán, most pedig a projekt maga előrendelhető egy 1000 dolláros előlegért cserébe, ami szinte pontosan 360.000 forint. Az előleget pedig igencsak jelentős összeg követi.

De még mielőtt az árára térnénk, először is nézzük meg, mit is nyújt a NOVUS elektromos motorja. A váza pillekönnyű, mindössze 7 kg-os. Ez a bámulatos súly annak köszönhető, hogy szénszálas a váz és a felnik. A cég ezáltal ötvözni kívánta a biciklikre jellemző könnyű súlyt a motorok világával.

Bár a 18 kW, azaz 24 lóerő nem hangzik olyan soknak, egy ilyen pille vázzal ellátott motornál még megfelelő is lehet. Végsebessége 120 km/óra, 0-50 km/órára pedig 3 másodperc alatt gyorsul. Opció van aktív, illetve passzív regeneratív fékezésre is.

Egy elektromos motornál további fontos információ, hogy az a bizonyos aksi, ami az új iránynak a lelke, mit is bír. 4,3 kWh-s az akkumulátor, 0-80 %-ra fél óra töltést igényel, a maximális megtehető távolság egy „tankolással” pedig 100 km, de városi sebességgel. Egyébként az aksi 19 kg, felszereltsége miatt a motornak alacsonyra került a súlypontja. A motor összesen 75 kg, ami 24 lóerővel még mindig egy jó lóerő-súly arány.

novus electric motorcycle

Bár egy jókora LED kijelző gondoskodik arról, hogy a járművel kapcsolatos információkról tájékozódjunk, természetesen okostelefonunkkal is összeköthetjük a motort, ha inkább azon szeretnénk tájékozódni.

És most ugrik a majom a vízbe, ugyanis egy valamiről még nem beszéltünk ezzel a 2022-re érkező vassal kapcsolatban. Ami pedig az ár. A végösszeg, hölgyek, urak – áfát az ár nem tartalmaz, csak átváltott az ár, szokás szerint – több, mint 14 millió forint. Nem hiszem, hogy bárki gondolt volna ennyire rengeteg pénzre, mikor sorban végig mentünk a tulajdonságain. És erre még rájön az áfa is, ami pedig csak tovább kerekíti a történetet – bár valljuk be, aki egy ilyen vételre a fejét adja, annak az fog számítani a legkevesebbet.

Összességében a NOVUS elektromos mocija egy borzasztóan magas árkategóriába tartozó motorkerékpár úgy, hogy nem ad relatíve többet, mint a vetélytársai. A pillekönnyű váz nem indokolja, hogy ennyire magas árkategóriába tartozzon a vas, továbbá nem vonultat fel semmifajta olyan technológiai áttörést, ami miatt egyfajta korszakalkotónak lehetne nevezni. Az indokolhatná az árát, s bár a 30 perces töltés nem rossz, de sokkal olcsóbban is érhetőek már el ilyen idővel rendelkező motorok. És azok nagyságrendekkel erősebbek is, noha igaz, nehezebbek. Viszont, hozzá kell tenni, hogy azért az a 100 km-es hatótáv, ráadásul városi tempóban, egyáltalán nem egy olyan tulajdonság, ami pro érv lehetne a súlyos árcédulának.

Bár az eddigi, valami oknál fogva érdekes elektromos motoroknak, volt egy gondolatom, hogy kiknek szólhat – és rájöttem, hogy gyakorlatilag sose nekem, de ez részlet kérdés –, viszont a NOVUS esetében tanácstalan vagyok. Városi ingázónak tökéletes lenne a tömege és a hatótávja miatt, azonban nagyságrendekkel olcsóbban is hozzá lehet jutni ingázóhoz. Igaz, az nem 75 kg, és nem valószínű, hogy 120 a vége, de egy városi gépnek nem is az a lényege. Más közegben pedig nem tudok mellé pro érvet rakni, és megvédeni a magas árát.

Ti mit gondoltok ezzel a géppel kapcsolatban? Hol tudnátok elképzelni? Mi szólna más elektromos motorokkal szemben e mellett?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s