Maserati erő, két kerék között

Legyen szó akár egy Aprilia dorombolásáról, vagy egy Ducati morgásáról, az olaszok mindig előrukkolnak valamivel, ami különlegessé teszi a motorjaikat. Chris Barber a Crossbred Cycles csapatából pontosan tudta, hogy, s mint mennek a dolgok, amikor megalkotta épített motorját, viszont egy kicsit máshogy döntött akkor, amikor kiválasztotta, milyen olasz motor is hajtsa meg az ő gépezetét. A választás ugyanis egy Maserati V6-ra esett.

This Custom Bike Has Maserati Power

Ámbár a Maserati jobban ismert a V8-as és V12-es blokkjairól, voltak idők, amikor a kisebb motorokkal hajtott négykerekűeket dobtak piacra, mint például a ’70-es években futott Quattroporte. Cikkünk alanyára fókuszálva, a soron következő épített szörnyezet motorja eredetileg egy Maserati Meraknak biztosította az erőt, ahogyan a meglehetősen különös megjelenésű Citroen SM-nek. Jöhet a kérdés, hogy akkora választéka volt, miért pont erre esett a sor? Barber döntése mögött egyetlen egy nyomós érv van: ez a legrövidebb, mondhatni, extrém módon rövid. A vezérműlánc a motor közepén fut végig ahelyett, hogy a végén lenne, illetve a víz-és olajpumpák is hasonlóan helyezkednek el. Ez a fajta megoldás pedig egy olyan kompakt egészet alkot, ami megfelelő donorrá teszi egy kétkerekű erőforrásához.

A Maserati V6 Engined Bike : motorcycles

Viszont, mivel természetesen nem egy motorhoz találták ki a blokkot, a hajtás a Maserati blokkba építette be. Barber Baker Frankentranny sebességváltót használ, kiegészítve berúgós indítással, plusz még van benne egy S&S kuplung, és az elsődleges hajtása lánc. Egy Ducati ST2 szinkrongenerátor és rotor biztosítja az erőt és a gyújtást, méghozzá ott, ahol az eredeti autó alkatrészei hiányzanak.

A moci többi része pedig teljes mértékben az alkotó egyedi fantáziája alapján született, mely körbeveszi a Maserati motort. ami keresztben van, akárcsak egy Moto Guzzinak, vagy egy Honda CX500-nak. És minden más el is hanyagolható ennél a gépnél, nemde? Hogy mégis hogy néz ki így, nem-e nehéz, stb? Őszintén, aki egy ilyen meglát az utcán, annak az lesz az első gondolata, hogy „ez mi a franc?”, vagy az, hogy „atya ég, hadd nézzem meg közelebbről!”. Na, ugye.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s