Komolyabb, mint amilyennek mutatja magát – Rhombus 1000

Még mielőtt bármelyik kedves olvasó azt gondolná, a cikk témája egy olyan motor, melyet egy elborult fazon épített egy ikonikus mociból, amit saját megveszekedett elméjének fantáziája szerint alakított át, hogy valami absztrakt szörnyeteg születhessen a végén, mint valami benzines Frankenstein, szólnom kell, hogy ez az épített BMR R100RS valami egészen más. Hogy pontosan mire is gondolok ezalatt, az már lentebb olvasható.

Rhombus 1000 - Valtoron Max Boxer BMW R100RS

Akik valamilyen szinten ismerik a BMW R100RS nevet, azok tisztában vannak vele, hogy ez egy nagyon ritka vas, egyáltalán nem szokványos megjelenéssel. A teremtmény, ami ebből a régi kétkerekűből született, még csak annyira sem hasonlít „apjára”, mint az a bizonyos fiú arra a bizonyos postásra. A Rhombus 1000, amit nevezzünk az R100RS egy átépített szüleményének – hiszen az –, Pablo és Carlos Delgado műhelyéből szabadult el, Spanyolországban. A Valtoron Motorcycles, hol testet öltött a gépezet, a testvérpár tulajdonában van és igen büszkék az inkább abszurd, de nem hétköznapi, mintsem régies gyártási módszereikre, a folyamatokra, melyeket kiviteleznek. Ugye, manapság már igencsak ismert a 3D-s nyomtatás, de ez azonnal kilőve, mint ahogyan sok más, számítógép-vezérelt gyártási folyamat is, melyek inkább jobban elérhetőek és jelentősen elterjedtek. Nos, szó, mi szó, a testvérpár számára semmi nem tudja überelni az igazi kézműves mesteri munkát.

The Rhombus 1000 Is A Sleek Custom BMW R100RS

Ha már rápillantunk erre a gépezetre, már akkor feltűnik, hogy egyedi, és ebben a pillanatban még nem is tudjuk, milyen technológia áll mögötte.

A Rhombus 1000 ugyanis teljes egészében homokba öntött minták sorozatából tevődik össze. Teljesen más mentalitású gyártási folyamat, mint a bélyegzés, a nyomtatás, vagy a hegesztés. Különböző formák megalkotását igényli a különböző alkatrészek számára, homokból, melybe olvadt alumíniumot öntenek, s a folyamat végén születő darabokból legozzák össze a komplett motort. A fotókon is megfigyelheted, a munkafolyamat végeredménye olyan, mintha ezek az alkatrészek inkább szálcsiszoltak volnának.

The Rhombus 1000 Is A Sleek Custom BMW R100RS

Ámbár, eltekintve a magáért beszélő külsőtől, azért a blokkon is alakítottak valamelyest. A Max Boxer, ami a BMR R100RS motorja, darabjaira lett szétszedve és átesett egy kis vérfrissítésen, homokfúvással kezelték. Új, nagyobb hengereket és újabb dugattyúkat kapott. Mindennek tetejében pedig a beömlő és a kipufogó is szintén kézműves munka, a testvérpár szorgos kezeinek gyümölcse.

The Rhombus 1000 Is A Sleek Custom BMW R100RS

Láthatjuk, hogy a Rhombus 1000 egy sokkal érdekesebb motor, mint amilyennek mutatja magát. Mint amikor egy bár igen csinos csajjal kezd el az ember dumálni és ahogyan halad egyre mélyebbre – az ismerkedésben, persze 😀 😉 – akkor realizálja, hogy mennyivel különlegesebb, mint amilyennek esetleg először gondolta.

The Rhombus 1000 Is A Sleek Custom BMW R100RS

Elkalandozásból visszatérve, úgy vélem, hogy a testvérpáros olyas valamit alkotott, amiből személy szerint látnék többet. Arra gondolok ezalatt, hogy ennek a motornak nem az adja a különlegességét, hogy traktorgumi van hátul – igen, van ilyen is –, vagy az, hogy akkora villái vannak, amire egy seregnek elegendő csirkét lehet felnyársalni, hanem az elkészítésének folyamata, az a különleges és nem hétköznapi procedúra, mellyel a részekből egész lesz. És szerény véleményem szerint ez a Rhombus 1000 legnagyobb diadal csillaga.

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s