Lehetett vele 200-at tolni. Meg picit többet – Aprilia RS 250

A maga korában ő is egy bitang jószág volt, mind erőben, mind minőségben, mind fogyasztásban.

Totalbike - Hírek - Aprilia RS 250 SP: versenymotor gyárilag

Az olasz vállalat megegyezett a Suzukival, ugyanis az Aprilia az üzletkötés első évében 3500 darab RGV250-es blokkot vásárolt a japánoktól – ami egyébként konkurencia is volt a versenypályán. Az olaszok átalakították a motort, saját ízlésük szerint változtattak rajta, majd ezt követően belehelyezték egy kifejezetten a blokknak tervezett vázba, ami olyan attraktív, mint amilyen funkcionális. Ehhez a csomaghoz pedig még hozzáadtak minden jót, mi szem szájnak ingere lehetett, komoly minőségű, állítható felfüggesztést, természetesen a szintén magas minőséget képviselő Brembo fékek sem maradhattak el, s mindezt megspékelték az olaszok egy olyan dizájnnal, amitől minden versenyzőszellemű motoregérnek összefuthatott a nyál a szájában. Európai motor révén Pirelli gumikkal szántotta fel az aszfaltot. És hogy egy igazán komolyan vehető versenygép benyomását keltsék, az olaszok még beleszereltek egy köridő mérőt is az órába. A csomagra a masnit pedig a saját kipufogórendszerükkel rakták, amellyel már izmosabb vas lett, mint az RGV250, melyből született.

De milyen alakításokat is végzett el pontosan az Aprilia az RGV-n? Fogták a japán blokkot, belerakták egy böszme nagy edénybe, mellé dobtak egy digitális gyújtás újra tervezést, egy csipet kompresszió növelést, egy adag szolenoidot, ezt jó alaposan összekeverték, majd megkapták a végeredményt. És mi is lett ez pontosan? Egy bitang erős 250-es. A maximális erő, amit kilehetett hozni a vasból 70 lóerő volt, ezt 11900-as fordulatnál, míg a 40 Nm nyomatékot 10750-es fordulatnál adta le, végsebessége pedig majdnem 210 km/óra volt.

2002 - 2003 Aprilia RS 250

Ezek mellett azonban, csak a tisztánlátás érdekében, meg kell jegyezni, hogy a 250-es replikák között az olaszok mocija volt a legkövérebb a maga 141kg-os száraztömegével. Hogy ez mit is jelentett? 15 kg súlykülönbség volt Yamaháék TZR250R-je és az RS250 között, a japók javára, 10kg-al súlyosabb volt, mint a Kawasaki KR-1S, és a Suzi RGV250-nél is 2 kilóval többet nyomott. Szóval igen, nem éppen egy karcsú táncosnő volt a maga idejében. Szerencsére, az Aprilia nem pakolta tele marha fölösleges cuccokkal a motort, a súlygyarapodás indokolt volt: a nagy tömeg csökkentette a beremegésből adódó bukásokat a nem éppen motorbarát utakon, és még stabilabbá vált tempózásokkor történő irányváltoztatások esetén is.

Parts :: Aprilia :: RS125 / RS250 :: Exhaust :: Arrow Aprilia RS ...

Extra kiegészítők terén sem maradtak el az olaszok. A BikeSocial elrongyosodott emlékiratai szerint az RS250 volt az első motor, amelynek volt köridőszámlálója. A kezdeti gépeknek leggyakrabban analóg órájuk volt, később pedig egy kicsike LCD kijelzőt is kaptak, ami mutatta a hőmérsékletet, a megtett távot, a köridőt és az aksi állapotát.

Na, de mi a helyzet a megbízhatóságról? Hiszen eddig nem lehetett kifejezetten rosszat mondani az olaszok motorjáról. Nos, az utolsó generációs vízhűtéses kétüteműek igazán megbízható jószágok voltak. Olyan apró, de hasznos kiegészítő is fokozta a megbízhatóságot és a megfelelő felhasználás biztosítását, hogy az RS-ek órái „hideget” mutattak, amíg a blokk el nem érte a megfelelő hőmérsékletet, ami na, igen hasznos emlékeztető tudott, és még mai napig tud lenni. Mint minden régi gépnél, az egyik legkomolyabb problémát maga az olyan alkatrészek jelentették amelyek az etanol hatására elrohadtak. Ilyen volt például a benzincső is.

Aprilia RS 250 Challenge Cup Edition

Persze, ha valaki ma akar ilyen motort venni, annak nem csak ezekre kell odafigyelni, hanem gyakorlatilag a komplett motorra, hiszen ilyen idős gépeknél minden is előjöhet. Ez már korral jár.

És akkor a legvégére hagytam a motor sötét oldalát. Megnéztük ezt a motort több oldalról is, egy dologról azonban még mindig nem beszéltünk. A fogyasztása valami eszméletlen módon sok. Az átlagfogyasztása 9,4 liter/100 km, ami már egy olyan matek számomra, aminél azt mondom, köszönöm, kérek egy gyengébbet, de ha esetleg kiakarod hozni belőle azt a 70 lóerőt, na, azt maximum a legközelebbi benzinkútig teheted meg, vaddisznós felhasználás esetén 11,3 literre nő a fogyasztása. A tank pedig 16.5 literes. Kegyetlennek nem szabad azért lennem, a 210 km/órás végsebesség után én is inni akarnék, nemhogy a motor.

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s