225.000 dollárért elkelt 109 éves motor

Ha neked volna ennyi pénz a zsebedben, akkor te is ezt régi kor hajnalán született, antik harcost választanád?

1911 Pierce Four - Inline 4

A kérdés igennel történő megválaszolásához igencsak komoly gyűjtői szellemmel kell rendelkeznünk, ami valljuk be, kevesünknek van meg. Ha pedig ott is lapul bennünk ez, lehetséges, kétszer is meggondolnánk, kiadnánk-e ily rengeteg pénzt egy ilyen gépért. Abba pedig ne menjünk bele, hogy ér-e ennyit ez a motor. Lehetne mondani, hogy ennyiért már elég frankó házat vesz az ember, de a motorok között, pár tíz millával kevesebbért a motorgyártás csúcsa is beszerezhető. Ezek mind igazak, azonban minden annyit ér, amennyit adnak érte.

Viszont, hogyan is születhetett meg Pierce négyhengerese? A cég alapítója George N. Pierce. Fia, Percival Pierce fontos szerepet játszott, ugyanis szerelembe esett egy belga FN-be, egy négyhengeresbe, amelynek egy 1908-as modellét haza is vitte magával az Egyesült Államokba.

1911 Pierce Four - Hollow Frame

Cikkünk témája (avagy költséges alanya) a Pierce négyhengeres masinája, amelyet 1909 és 1914 között gyártottak. Egy teljesen eredeti Pierce Arrow Four, 1911-es példányt adtak el a Mecum aukción, méghozzá 225.000 dollárért, a cikk írásának időpontjában ez az összeg közel 70 millió forintnak felel meg. Az árát indokolhatja a kora, az állapota, de legfőképpen az, hogy mindössze 500 darab látott napvilágot. Az első darabok még nem voltak kuplunggal felszerelve, viszont 1910-től kezdve már kétsebességes váltóval és kuplunggal jöttek le a szalagról. 124 kg körüli motorok voltak, végsebességük pedig 104 km/óra volt.

Így, 1909-ben a Pierce Motorcycle Company az FN motorját, villáit és kardántengelyét használva beleültette egy saját gyártású vázba. Piercenek lehetősége volt sikeresen elrejtenie a benzin-és olajtankot, mint ahogyan a vezetékeket, magába a vázba. A motor maga sem volt teljesen olyan, ami az FN-t üzemeltette, átesett egy újra tervezésen.

1911 Pierce Four - Mecum Auction

Az 1911-es példány, amelyet a Mecumon adtak el, egy teljes mértékben restaurált és az eredeti színével ellátott kétkerekű. A szakértők véleménye szerint ez a modell az egyik olyan a napjainkban is fellelhető darabok közül, melyek a legjobban hasonlítanak az eredetire.

A cég politikája szigorúan törekedett a minőségre, ami alapjáraton nem lett volna veszélyes, azonban egy ilyen gép legyártási költsége több volt, mint a reális eladási ára, s senkinek nem kell pénzüggyel foglalkozni, hogy rájöjjön, ez nem hosszú távú üzletpolitika, főleg nem sikeres.

A helyzetet pedig tovább rontotta, hogy 1912-ben kijött a Henderson Four, egy 934 köbcentis, s pusztítóan sok, 7 lóerővel megáldott kép. Igen furcsa belegondolni, hogy több, mint 100 éve hét paci mennyire soknak számított. Ezt követően, két évvel később, 1914-ben a Pierce Motorcycle Company csődbe ment.

További képek:

Hozzászólás