A füstbe ment terv… – Gilera CX125

Tegye fel a kezét, aki hallott már valaha a Gilera CX125-ről. Vagy talán jobb lenne azt kérdeznem inkább, ki hallott már valaha egyáltalán a Gileráról?

Cycleweird: Gilera CX125

Egyszer, még a hőskorban, a Gilera igazi kis agresszív mocikat gyártott. A vállalatot 1909-ben alapították és több évtized, mind üzleti, mind pedig versenyi sikerét követően 1969-ben megvásárolta a Piaggio. Ekkortájt a gyártó forgalmazott kisköbcentis motorokat és természetesen robogókat is. Lehetne igazi kis regényeket írni a Grand Prix versenyekről, és még sok egyéb másik dologról, melyben érintettek voltak, de most a porondon inkább az egyik motorjuk, a CX125 van, ami bizonyos értelemben eme időszak igen furcsa motorjának számított.

1991-ben jelent meg ez a kis agresszor. A királysági faktor jócskán ki lett maxolva ezzel az erőgéppel. A motor szemet megragadó részéért Federico Martini felelt, aki a Bimota DB1-ért volt felelős. Az alábbi képen is látszik, hogy itt sem végzett hanyag munkát. S egy bizonyos szinten Martini elgondolása a megjelenést illetően öröklődött a DB1-ből a CX-be. Mire is célzok ezalatt?

A cool CX - Gilera CX125 - Classic Motorbikes

Mint ahogyan a DB1 esetében, úgy itt is igencsak széles körben alkalmazott műanyagot, azonban, ami, mint különbségként jön velünk szembe, az a jócskán eltúlzott eleje a motornak. Konkrétan a motor eleje az egyben a sárvédő is, ami inkább emlékeztet az Osmos Rolling Bird gondolati hagyatékára. Meghatározó tulajdonsága azonban a jobboldali rálátásban szinte már lebegőnek tűnő, majdnem tömör kerekek.

A furcsa és talán kicsit megmosolyogtató felfüggesztés ellenére a CX125 egy teljesen hagyományos motorkerékpár. Könnyeden építkezve a Gilera Crono versenyreplika alapjaiból, a CX125 ennek a motornak egy elhangolt változatát használja, amely 125 köbcentivel, 30 lóerővel rendelkezik. A redline 12.000-nél kezdődik. A lóerőtől és a fordulattól nem mondanám, hogy térdre kell borulni, ezt a, köbcentihez jócskán nagy, teljesítményleadás nem volt idegen a kor többi sportgépjétől sem. Ahogyan a Crono, úgy a CX125 is fémvázat használ alumínium helyett, ellenben az olyan riválisokkal szemben, mint például a Cagiva Mito és az Aprilia RS125. Roppant könnyű vas volt, mindössze 120 kg, és ez is volt az egyik tényező, ami hozzájárult az igen tisztességes 193 km/órás végsebességhez.

Gilera CX 125

Az egyoldalas első felfüggesztés kísértetiesen hasonlít a BMW Telelever rendszeréhez. A 431 mm-es kerék igencsak kikészült, ebből következett, hogy a féknyereg „betudott ülni” a motor tengelyéhez, ami egy meglehetősen kritikus felfüggesztési igénybevétel volt képes lenni. 

Konklúzió: a Gilera nyert a felfüggesztéssel a megnövekedett szilárdság és a súly terén, és az aerodinamikában sem utolsó szerepe van, viszont, érdekesség, itt nincs anti-dive rendszer, mint a Telelever felfüggesztés esetében. Az anti-dive rendszer pedig azt takarja, hogy egy ilyen jellegű felfüggesztés esetén fékezéskor ha nem is kiküszöbölni, de jelentősen csökkenteni lehet, így rövidebb féktáv is elérhető.

Rare in the US – 1991 Gilera CX125 | Bike-urious

Na, de, lényeg, mi lényeg, a CX villaútja mindössze 100 mm, rövidebb, mint a Crono esetében, ott ugyanis 130 mm, így elődjénél is merevebb. Sajnálatos tulajdonság kapcsolódik még a CX felfüggesztéséhez, ugyanis elöl semmifajta testreszabhatóság nem biztosított. Talán ez az a tulajdonsága a CX-nek, ami miatt a Gilera csupán egy nagyon enyhe „prémium” modellként tudta árusítani a CX-et, a Crono után, ami ráadásul teljes mértékben testre szabható volt.

Természetesen, mint ahogyan mindenki, úgy ők is nagyokat álmodtak és szerettek volna a CX-ből nagyobb modelleket is piacra dobni, amelyeknek a felfüggesztése már állíthatóra lett volna tervezve, azonban mindezek pusztán füstbe ment terveknek nevezhetők, ugyanis a Piaggio Group pangása, ami a ’90-es években volt jelen, keresztül húzta terveiket.

2 hozzászólás

    • Amennyiben észrevételed van, azt szívesen fogadom, akárhol, ezért is engedtem ki az oldalra a kommented (alapból engedélyt kér, de nyilván kiengedek mindent), de az ilyen reakcióból nem tudok tanulni. Ha elmagyarázod, azt építő jellegűnek veszem és tanulok belőle.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s