14 sebesség és 200 km/órás végsebesség 50 köbcentiben? Helló, Suzuki!

Már kimondani is brutális azt, amit ez a kisköbcentis kétütemű képes volt kihajtani magából. Igazság szerint ennyivel akár le is lehetne zárni a cikket, nem? Azonban akkor a teljesség hiánya uralkodna, szóval ahelyett, hogy ennyivel lezárjuk, nézzük meg, hogyan is alakult ennek a bika gépnek a története.

Suzuki History - Suzuki racing models 1960—1967

Egyenesen technikai csoda az, amit a Suzuki művelt az 50 köbcentis kategóriában a ’60-as években. Az RP68-at megelőző motorkerékpár az RK67 volt, 1967-ben. Bár az RP68 valamennyivel keményebb jószág, azért ezt sem volt egy gyenge gép. Ugyanis a kétütemű vízhűtéses japán masina 17,5 lóerőt volt képes kihozni magából, az a bizonyos „redline” pedig 17.300-nál kezdődött. A sebességet pedig nem lehetett belőle hiányolni, ugyanis a Suzuki versenygépe 14 sebességes volt. Azért ott lehetett pakolgatni felfele. Alumínium vázával mindössze 58 kg-ot nyomott, végsebessége pedig 176 km/óra volt. Most ismételjem magamat, hogy mennyire elképesztő?

Twitter पर roc city moto: "Suzuki RP68 50cc, 2 Stroke, 3 ...

De egyáltalán mi indokolt egy ilyen gépet? 1962-ben volt az első verseny az 50 köbcentis kategóriában, a Suzuki azonnal megtette a lépéseket a nevezéshez, azonban erős kihívóra akadt a Honda személyében. Így történt, hogy a ’60-as évek közepe táján a Suzukira a kihívó hatást gyakorolt, s megalkotta ezt a csodát.

La historia de la Suzuki RK67 y sus 14 marchas - Diariomotor

Meg is lett az eredménye, 1967-ben a német származású Hans-Georg Anscheidt megnyerte az 50 köbcentis Világbajnokságot az RK67 pilótájaként. Talán ezen is felbuzdulva látott neki a Suzuki az RP68 fejlesztésének, ami azonban sajnálatos módon nem láthatott hivatalosan sohasem versenypályát, mert még az 1967-ben a FIM elrendeltre, hogy a jövőbeli versenyek az 50-es kategóriában csak olyan motorokkal rendezhetők meg, amelyek legfeljebb hatsebességesek és egyhengeresek. Így nem is csoda, hogy a háromhengeres 14 sebességes RP68 már nem léphetett pályára.

Suzuki RK67 - Motos, motos y más motos - Foro Suzuki Motos

Milyen is volt azonban ez a modell? Hát, erősebb, mint elődje. Miben? Mindenben! Az RP68 már 19 lóerőt képes volt kihozni magából, maximális végsebessége 200 km/óra volt, és, mint már fentebb is említettem, 14 sebességet pakolgathatott a pilóta. Azzal sem lehetett gond, hogy alacsonyan van a fordulatszám limit, hiszen míg elődje valamennyivel többet, mint 17.000-ig forgott, nos, az RP68 már 20.000-es fordulattal forgatta szét az agyát is. Emellett, ha mindez nem lenne elég, a hengerelrendezés sem volt mindennapi. A három henger úgy állt össze, hogy ebből kettő fekvő volt, egy pedig álló.

Contacto | 2tbluestroke

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s