A férfi, aki egy Yamaha R1-gyel vág neki az Északi Sarknak

Az otthoni barkácsolóknak két fajtáját lehet megkülönböztetni véleményem szerint. Vannak azok, akik kicsibe tolják, apróságokat módosítanak a motorjukon, figyelve arra, hogy ne jelentős mértékben üssön el az eredetitől. Ezek az alakítások kellemesek, s mikor szembe jön egy ilyen vas az úton, lehet, a változtatás fel sem tűnik. És ki a másik tábor? Azok, akik olyan szörnyeket építenek, hogy már káprázik a szem. Na, Sjaak Lucassen pontosan ebbe a táborba tartozik, s az őrült változtatás őrült célt szolgál.

Sjaak Lucassen North Pole Yamaha R1

Most őszintén, eszébe jutott bárkinek, hogy nekivágjon az Északi Sarknak egy átalakított Yamaha R1-gyel? Mert nekem még speciál nem.

Egy egyszerűbb út sem lehet gördülékeny sokszor, hát még egy ilyen elképesztő. Többek között gondja akadt a szánkójával, amit saját kezűleg épített. Bár elég nagy volt ahhoz, hogy lakhasson benne, emellett a tömege sok volt, s– érthető módon – gondolta, a jégtakarókat nem szelheti át így. A közeledő útra most egy kisebb szánkót visz magával, s sátorban készül aludni.  A legfőbb probléma a kerekek voltak, így 2016-ban, miután egy újabb R1 került a kezére, munkának látott.

Sjaak Lucassen North Pole Yamaha R1
Ilyen volt 2013-ban…

Mindezek a tapasztalatok pedig egy pontosan 9977 km-es túrának köszönhetőek, amikor beszelte a kontinentális Egyesült Államokat az legészakibb pontjától a legdélibb pontjáig 2013-ban.

Szerencsésnek gondolja magát, hogy végig vitte ezt az utat, ugyanis a tapasztalatok elengedhetetlenek az Északi Sark meghódítására. Az üzemanyag utánpótláshoz segítséget vesz igénybe, egy kísérő jármű fogja követni, azonban a szabályokhoz, melyeket önmagának állított, szigorúan tartja magát. Nem vesz igénybe semmifajta külső segítséget, csak és kizárólag a tankoláshoz és természetesen a fotózáshoz.

A majd 10.000 km-es útjának tapasztalatai miatt határozta el a gumik lecserélését, ami az egyik legnehezebb és legkomplexebb feladatnak bizonyult, ezekhez donort találni nem is egyszerű mutatvány. A végeredmény az lett, hogy donor híján megtervezte a sajátjának a formáját, s elvitte egy gyárnak, amely gumik vulkanizálásával foglalkozik. Így jöttek létre ezek a jókora taposók, amik a képen is látszanak. Az első gumi 30 cm, míg a hátsó 60 cm. A könnyebb szánkóval és a megváltoztatott gumikkal remélhetőleg gördülékenyebben fogja venni az Északi Sark fagyos vidékeit.

Sjaak Lucassen
… S ilyen lett.

Ha minden jól alakul, akkor Sjaak Lucassen 2021-ben indul hatalmas útjára. A weboldalán figyelemmel kísérhetitek kalandozását, érdemes lesz. 🙂

Források:
https://www.rideapart.com/articles/405748/sjaak-lucassen-yamaha-r1-north-pole/?fbclid=IwAR1GqdpKPvnRba76grhIhFWilk8YW4hg10fSe6Qhv3Q_HO97l7F0UVFg4C4
https://www.madornomad.com/sjaak-lucassen-north-pole/?fbclid=IwAR2po-vG6qBf7Ysxv7Xpxpzu4-FppcmYWzs88rCi7aNjsqYWUmfO0Yr40G8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s