Legújabb elektromos motorok – Motorokról Röviden 5. rész

Számtalan elektromos motorkerékpár látott napvilágot az elmúlt években, ez a lista pedig azt a célt szolgálja, hogy ismertesse röviden az idei elektromos motorokat, egy kivételével, ami csak 2021-re esedékes.

2020 Energica Eva Ribelle

Képtalálatok a következőre: Energica Eva Ribelle

Az Energica egy harmadik modellt is hozzáad a 2020-as felhozatalához. A Ribelle valahol a naked stílusú Eva EsseEsse 9 és az idomos Ego között ingázik, az Eva Ribelle ötvözi a sportos attitűdöt és az agresszív streetfighter stílust. Az elektromos gépezet egy 21.5 kWh-os lítium-polimer aksival működik, ami kifejezetten az új MotoE szériára fejlesztettek ki. Hatótávja éppen ebből adódóan abszolút kiváló, 400 km megtételére elegendő, azonban csak városban, kombinált használat esetén nagyjából 230 km-t lehet vele egy töltéssel elmotorozni. A gép 143 lóerős, 215 Nm nyomatékot ad le, ehhez az erőhöz egy 270 kg-os súly társul. Végsebessége 200 km/óra. A gyorstöltő segítségével 80%-ra mindössze 42 perc alatt szívja meg magát. Négyfajta módon állíthatjuk vezetési stílusunkhoz igazítva a motort, ezek a gazdaságos („eco”), városi, eső és sport. Amit igazán jelentős kiemelni, hogy mindezen tulajdonságokhoz tartozik egy teljes mértékben korrekt ár, átváltva valamennyivel több, mint 7,6 millió forintot kérnek érte.

2020 Husqvarna EE5

Képtalálatok a következőre: husqvarna ee 5

Csakhogy a fiatalság se maradjon ki az elektromos motorok divatjából, megszületett 2019 folyamán a Husqvarna legelső elektromos salakmotorja, az EE5. Ha a családban a fiatal motoregér a belsőégésű motorok helyet inkább egy elektromos mocira vágyna, ideális kezdés lehet a számára. Az aprócska motor aksija mindössze 907 Wh, s nem kell attól tartani, hogy a gyerek nem akar majd tanulni, mert motorozni akar, 25 perc szórakozási időt nyújt, ezt követően következik egy bő 45 perces töltés a 80%-os töltöttségi szinthez. Ami azt illeti, egy hasonló kaliberű benzines salakmotorral hosszabb ökörködés adatik meg 😉 . Az EE5 6,7 lóerő, ami bőven elég ahhoz, hogy a motorozni vágyó fiatal belépjen a kétkerekűek világába – feltéve, ha megelégszik a játékidővel és a szünettel. Az elektromos vasat apuka akár hónalja alatt is hazaviheti, csupán 38 kg. Ára kicsivel több, mint 1,6 millió forint.

2020 Vespa Elettrica 70 km/h

Képtalálatok a következőre: 2020 Vespa Elettrica 70 km/h

Az ideire évre a Vespa Elettrica egy pár fejlesztéssel érkezett, egy évvel azután, hogy bemutatták a modellt. Ezzel az elektromos robogóval 100 km-t lehetett elgurulni a városban, maximális végsebessége 48 km/órát érte el. Azonban a 2019-es EICMA során a Piaggio bejelentett egy erősebb modellt, ez pedig a Vespa Elettrica 70 km/h. Milyen szellemes, hogy végsebességét is pontosan 70 km/órára tornázták fel. Ami viszont az aksit hatótávját illeti, marad ugyanaz, mint az előző modellben. Előnye a robogónak, hogy nem szükséges hozzá az „A” jogosítvány egyik kategóriája sem, bőven megfelel az autó jogsi is. 1,2 millió forintot kérnek el ezért a kis városi cirkálóért.

2021 Damon Motorcycles Hypersport

Képtalálatok a következőre: 2021 Damon Motorcycles Hypersport

Damon egyfajta izgalmat hozott, mikor a Consumer Electronics Show keretein belül bemutatta az első elektromos motorkerékpárját 2020 januárjában. A kanadai vállalat motorja túlmutat azon, amit eddig tapasztalhattunk az elektromos motorkerékpárok piacáról. Legalábbis, az ígéretek szerint a Damon 2021-re esedékes gépezete ezt tükrözi. A Damon Hypersport nem mindennapi újdonságokat is nyújtani fog a biztonság érdekében. Gondolok ezalatt a holttér figyelőre, illetve a követési távolság figyelőre, ami azonnal jelez, amint a biztonság szempontjából nem megfelelő közelségbe kerül a motoros az előtte haladó járműhez. A „shift” nevű mechanizmusnak hála pedig a motor szinte már alakváltó lesz, ami talán az egyik legérdekesebb tulajdonsága a motorkerékpárnak. Ezt úgy kell érteni, hogy a vezetési stílusunkhoz fog igazodni a motor ergonómiája. A technológiai paraméterek igazán kecsegtetőek: 200 lóerőt és 200Nm-t képes leadni a kezdetektől fogva, emellett 320 km/óra a végsebessége és még az aksi is 320 km-re elegendő, három óra alatt megszívja magát. Három másodperc alatt van fent százon. Az ára pedig? Jelenleg, a tervek szerint 7,3 millió forintot fognak érte kérni, ami valóban karcsú ár mindama jóságok mellé, amit ez a motor nyújtani fog – ha fog, és ha ennyibe fog kerülni jövőre.

2020 Zero DSR Black Forest Edition

Képtalálatok a következőre: 2020 Zero DSR Black Forest Edition

Míg a Zero DS és DSR jelen voltak, 2020-ra a cég úgy döntött, hogy az egyébként utca orientált motorját kizökkenti „természetes élőhelyéről”, ahogyan ezt már a motor neve is sugallja. A Black Forest Edition kellőképpen elég extrát tartalmaz ahhoz, hogy a motor valóban hosszabb túrázásra és földes utakra szánt vas benyomását keltse. Gondolok itt az alumínium oldaldobozokra és felsődobozra, az igen magas plexire, off-road stílusú lábtartókra, tartalék fényszórókra. Abból adódóan, hogy a Black Forest Edition maradéktalanul emlékeztet a DSR-re, ugyanazt a 14,4 kWh-s aksit használja. A motor 70 lóerő leadására képes, tömege pedig 222 kg. Az akkumulátor kombinált hatótávja 180 km, legalábbis az alapverziónak, power tankkal valamennyivel több ideig tart ki. Viszont például ha valaki csak városban használná – de hogy minek, ne kérdezzétek – akkor az aksi akár 253 km megtételét is tudná biztosítani. Az alapverziós Black Forest Edition ára 5,7 millió forint.

2020 Zero SR/S

Képtalálatok a következőre: 2020 Zero SR/S

A lista utolsó motorja pedig az SR/F-en alapuló streetfighter, amely szintén a tavalyi év folyamán került bemutatásra. Az SR/S egy idomos sportmotor, a kaliforniai vállalat jóvoltából. A Zero szerint az idei év folyamán piacra kerülő elektromos motorjuk 13%-al hosszabb táv megtételére alkalmas, mint a naked testvére, az előbb is említett SR/F. Az új elektromos túrázó vegyes felhasználás esetén 175 km megtételére alkalmas, azonban ennél a motornál is lehetőség van egy opcionális power tank megvásárlására, amivel 218 km-t tehet meg vele a pilóta. Ugyanazt a lítium-ionos aksit használja, mint az SR/F és szintén 110 lóerő leadására képes, ehhez az erőhöz egy 230 kg-os tömeg társul. Mindemellett végsebessége is szép kerek szám, 200 km/óráig lehet hajkurászni. Töltésideje majdnem másfél óra, tehát elég hamar megszívja magát. Induló ára kicsivel több, mint 6 millió forint.

Ez lett volna a lista, amiből tükröződik, az elektromos motorok egy kifejezetten erős irányba haladnak. Értem ezt arra, hogy az áruk a listán szereplő vasaknak nem horribilis összegek, s az azért nyújtott szolgáltatás – ami a felsoroltak egy részét illeti – teljesen korrekt. Ti mit gondoltok a listán szereplő vasakkal kapcsolatban? Melyikre ruháznátok be, ha lenne lehetőségetek?

Források:
https://www.rideapart.com/articles/400818/2020-new-electric-motorcycles-overview/4792193/
https://techcrunch.com/2020/02/19/zero-motorcycles-unveils-new-sr-s-a-full-fairing-124-mph-sport-ev/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAANPWdtumN6RSsEjXzmXPjN4YJPFn2eVn-cZWSZhfMi8BlCXwlDd8V0szsewDQO2wZ5r4kbCykEHQYFDWgnBqYUWiSL3yCNe22nKk2_StHAsnDMZvKmvBymki6bNIj2HTRxnE0ROZLkEW2A6VB-vknxAnoUfqcvEHOfL7ASBdRgug
https://maximhonda.net/Motorcycles-Zero-Motorcycles-DSR-ZF14-4-Black-Forest-2020-Allen-TX-a3b35e09-7090-4d36-ae05-aacd00362a81
https://www.rideapart.com/photo/4792190/2021-damon-hypersport-electric-motorcycles/
https://www.topspeed.com/motorcycles/motorcycle-reviews/vespa/2020-vespa-elettrica-70-km-h-ar187185.html
https://extremepowersportssa.com/news/page/33

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s