Jelenlegi sisakom

2016 óta van AM kategóriás jogosítványom, azóta pedig egy Tornádó sisakot használtam. Annak idején úgy álltam hozzá, hogy bőven elég egy ilyen bukó is a fejemre, minek több? Csak legyen valami a fejemen.

Azonban, idén Augusztusban beiratkoztam A2-es tanfolyamra, és a nagyobb motor komolyabb felszerelésekkel is jár. A motoros legfontosabb felszerelése – már csak a KRESZ miatt is, hisz ugye kötelező – a bukósisak.

Nézegettem több sisakot is a neten, végül pedig a Lazer Bayamo Z-Line bukón állapodott meg a szemem, s második sisakom gyanánt erre esett a választás. De miért? – jöhet jogosan a kérdés. Hiszen aki csak megnézi az árát ennek a fejfedőnek, nem mondható drágának. Azonban nem feltétlen a drága sisak a jó sisak, mindemellett a motorosnak kell tudnia, hogy mire kell neki.

A kobakvédő maga nem kifejezetten könnyű darab, 1550g +/- 50g. Vannak ennél azért könnyebb sisakok is, de ez a súly hozzá teljesen jó. Jár hozzá egy sisakzsák, ami igencsak praktikus tud lenni. Beépített napszemüveggel van ellátva, és a pinlocknak is van előkészítés, már csak betét kell bele, és nem fog párásodni a plexi hidegebb, esősebb időben. A beömlők finoman állíthatóak, és ahogyan a napszemüveg, úgy ezek is kézzel könnyen kezelhetőek. Elől három beömlő található, kettő a fejrészen, egy az állnál, hátul pedig kettő kiömlő van elhelyezve, szintén fejrészen. Ez a levegőcserélődés szempontjából egész praktikus. Emellett a sisakba bele vannak süllyesztve, így nem tud beléjük kapni a szél. Nagyon jó zaj-és szélvédelemmel rendelkezik, kellemes benne az utazás. Erre pedig a kényelmes arcpárnák is rásegítenek. Bogárhálóval is ellátták a belgák ezt a sisakot, és ez is egy olyan tényező, ami a szél és zajvédelmet javítja.

Ugye, milyen jó, hogy nem kap bele a szél a beömlőbe?

Nekem az egyik legfontosabb szempont, amellett, hogy jól nézzen ki, a törésteszt. Természetesen a fontossági lista legelején a SHARP teszt eredménye volt a mérvadó, minden más mellékes. Először ne törjön be a fejed, aztán ráér a dizájnnal foglalkozni. A SHARP teszt részletes eredménye itt érhető el: https://sharp.dft.gov.uk/helmets/lazer-bayamo/

A Lazer Z-Line ugyanis, ahogyan az a weboldalon is megtekinthető, négy csillagot kapott az ötből, ami igen jó eredmény, és más, jelentősen drágább sisakok eredményével büszkélkedhet. De még mi volt a választás mögött, mi miatt pont ez a sisak védelmezi kobakomat az utakon?

Mint már említettem, a dizájnnal a megfelelő védelem után érdemes foglalkozni, és bár a Lazer sisak jól néz ki, egyszerű. Nincsen rajta semmi kirívó, az én szememben egy visszafogottan elegáns sisak. Szép, fekete színe van, és számomra ennyi tökéletesen elég.

A harmadik, ami nem volt elhanyagolható nekem ennél a sisaknál, a napszemüveg. A Tornádóban nem volt ilyen, és az utóbbi pár hónapban napszemüveget használtam, azonban azoknak a szarva egy idő után laza lett, és egyet pedig el is törtem, mikor venni akartam fel. A Lazer sisak az áráért számomra kielégítő, amit nyújt, és bízom benne, hosszú ideig nem kell kipróbálni, mennyire is jó az a törésteszt. 🙂

Nincs az a virsliujj, ami ne tudná ezt kezelni kesztyűben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s